hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Putin konuştu: "Bugünkü durumdan iki yılda çıkarız"

    Putin konuştu: Bugünkü durumdan iki yılda çıkarız
    expand

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Dünya ekonomisindeki artış korunacak ancak yükseliş temposu düşücek. Bizim ekonomimiz de bugünkü durumdan çıkacak. Bu yaklaşık iki yıl alabilir" dedi. Putin merakla beklenen konuşmasında Türkiye'ye de değindi, Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü söyledi ve bölgesel konularda çok sayıda ortak çıkarları bulunduğunu söyledi. Putin, konuşmasında, "Erdoğan'a, bazı konuları basın önünde konuşmayalım yarın AB'den buraya gelirler, dedim. Bana hiçbir çekincelerinin olmadığını söyledi. Erdoğan çok sağlam bir adam" ifadelerini de kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2001'de başlattığı büyük yıllık basın toplantısını gerçekleştirdi ve 10. kez basının karşısına çıktı. Para birimi Rublenin rekor düzeyde değer kaybetmesi nedeniyle ekonomik kriz endişesinin duyulduğu Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin, yılı değerlendirdiği basın toplantısında konuştu. Rusya Devlet Başkanı, ekonomik sorunlara dış faktörler neden oldu mesajını verdi.

    Rus lider, piyasalardaki çalkantıya rağmen Rusya'nın gelirlerinin giderlerinden daha fazla olacağını söyledi. Putin, "Rusya'nın normal büyümeye dönmesi kaçınılmaz, mevcut durum en fazla iki yıl sürer" mesajını verdi.

    "Buradan iki yılda çıkarız"

    Rusya Merkez Bankası'nın faiz oranı kararına da üstü kapalı değindi, "Merkez Bankası ekonomik konularda yeterli tepkiyi gösteriyor, mevcut kriz ekonomiyi çeşitlendirmek için kullanılmalı" dedi.

    Putin'in hedefi, güçlü lider imajıyla "Ben buradayım paniğe gerek yok" mesajı vererek tedirgin olan Rus halkının endişelerini gidermek.

    Fıtch: "2015 Türk bankaları için daha zor olacak"

    Rusya 1998'den sonra ilk kez bu kadar büyük bir krize girme tehlikesi yaşıyor.

    Batının yaptırımları ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle Ruble, Dolar karşısında rekor düzeyde geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa Parlamentosu'nda Türkiye'ye zehir zemberek eleştiriler

    Merkez Bankası, Rubleye talebi artırmak için faiz oranlarını yüzde 10,5'ten rekor seviye olan 17'ye çıkardı.

    Putin'in konuşmasında Batıya dönük mesajlar da vardı. Putin, "Batı öyle sanıyor ki kendileri imparatorluk diğerleri de kendilerinin tebaası. Ekonomimizde yaşananlar Kırım'ın bedeli değil, devlet olarak yükselmemizin bedeli" dedi.

    "Türkiye ekonomisi büyüyor"

    Putin, konuşmasında Türkiye'ye de değindi, "Türk ekonomisi büyüyor. Enerji ihtiyacı buna bağlı olarak artıyor. Türk ortaklarımız Mavi Akım'dan gaz akışının artırılmasını talep etti. Biz onları reddedemezdik" dedi.

    "Türkiye sınırında gaz dağıtım tesisi"

    Rusya Devlet Başkanı, "Türkiye'nin Yunanistan sınırında gaz dağıtım tesisinin kurulması bize değil Avrupa Birliğine bağlı. Eğer Avrupa güvenli, stabil bir gaz akışı istiyorsa oradan alabilir. Şunun bilinmesini isterim, Rusya'dan daha ucuz ve güvenli gaz tedarikçisi yok. Onlar Rusya'dan transit riski olmayan güçlü ve garanti enerji kaynağı sevkiyatı istiyorlar mı? Eğer istiyorlarsa biz çalışmaya hazırız. O zaman Yunanistan üzerinden Makedonya'ya daha sonra da Sırbistan'a gidebiliriz. Eğer istemezlerse yapmayız" diye konuştu.

    "Erdoğan çok sağlam bir adam"

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Putin, AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara Türkiye'nin de katılmasını istemesi konusunda, "Türkiye ile bölgesel konularda çok sayıda ortak çıkarımız var. Bu nedenle Türkiye ile ilişkilerimizi geliştirmekte kararlıyız ve geliştireceğiz. Türkiye'de bulunduğum zaman Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, bazı konuları basın önünde konuşmayalım yarın AB'den buraya gelirler, dedim. Erdoğan bana hiçbir çekincelerinin olmadığını söyledi. Erdoğan çok sağlam bir adam. Bizim bir şey saklamaya niyetimiz yok" dedi.

    Ekrem Dumanlı: "Yezidlere boyun eğmek yok"

    Ceyhan'da biyokütle santrali kurulacak

    Putin'inin konuşmasından satırbaşları şöyle:

    - 2014'de bütçe fazlası GSYİH'nin %0,2 oranında olacak.
    - Ekonominin mevcut durumu dış faktörler tarafından tetikleniyor. Merkez Bankası ve hükümet gereken önlemleri alıyor.
    - Ekonominin durumu kötüleşmeye devam ederse planlarımızı ona göre ayarlamamız gerekecek. Hükümet sosyal sorumluluklarını yerine getirmeye çalışacak.
    - 2015'in ilk çeyreğinde ekonomi düzelmeye başlayacaktır. En kötü durumda krizden çıkmak için 2 yıl gerekecektir.
    - Faiz oranlarının uzun süre bu seviyede kalmamasını umuyorum. Merkez Bankası'nın bu durumda bir adım önden gitmesi gerek. Merkez Bankası Başkanı'na yapılan eleştiriler doğru olabilir ama o doğru olanı yapıyor.
    - Bu durumdan sadece Merkez Bankası sorumlu değildir.
    - Gelecekte bizim ekonomimiz için ne gerekiyor? İş sektörü için olumlu koşulların oluşturulması, işletmelere özgürlük verilmesi ve kolluk kuvvetlerinin "hoşuna gitmeyenleri" kovmamaları gerek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow