hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rusya lideri Putin, Rum tarafının aracısı olacak

    Rusya lideri Putin, Rum tarafının aracısı olacak
    expand

    Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ABD, İngiltere ve Yunanistan'ın arabuluculuğundan ümidi keserek, Türkiye'nin doğu Akdeniz'deki doğalgaz krizinde Rum tezlerini kabul etmesi için Rusya lideri Vladimir Putin'den yardım istedi. Rum lider, "Türkiye iyi niyetli adımlar atarsa, doğu Akdeniz'deki doğalgazdan menfaat elde edebilir" dedi. Rum hükümeti, Rumların Ankara ile yeni iletişim kanalının Moskova olacağını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rum hükümet sözcüsü Nikos Hristodulidis, Moskova ziyareti sırasında Rum lider Nikos Anastasiadis ile Rusya lideri Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Rumların mesajlarını iletmek için kanal olma konusunda anlaştığını söyledi. Rum sözcü, doğu Akdeniz'deki doğalgaz krizinde Rumların istediği şartların yerine gelmesi halinde Kıbrıs müzakerelerin hemen başlayabileceğini Rusya lideri Putin'in bu görüşlerin yanısıra uluorta açıklamayacakları mesajları da ileteceğini kaydetti.

    Gizli mesajlar da iletecek

    Rum sözcü,"Putin'in Türkiye ile ilişkileri mükemmel seviyede iyi. Bu, Rusya ile Kıbrıs sorunu bağlamındaki ilişkimizdeki yeni unsur. Yani Rusya'yı, Türkiye'ye bazı mesajlar göndermek için yeni bir iletişim kanalı olarak kullanıyoruz. Rusya tarafından Türk tarafına iletilecek mesaj, müzakerelere geri dönmemize olanak tanıyacak şartların mümkün olduğunca çabuk oluşmasını arzu ettiğimizdir. Bununla birlikte, bazı başka detaylar da iletilecek ancak bunlar alenen söylenemez" dedi.

    Kıbrıs Rum yönetimi, kalktıkları müzakere masasına dönmek için Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemisinin bir daha dönmemek üzere Doğu Akdeniz'den çekilmesini ve Türkiye'nin de Rumların tek yanlı ilan ettiği münhasır ekonomik bölgeyi tanımasını talep ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nisan pazarlığı

    Rum hükümet sözcüsü, Barbaros'un ilan edilen görev süresinin Nisan ayı başında sona ereceğini ve Rumlar adına bölgede sondaj yapan İtalyan ENI şirketinin de aynı tarihlerde çalışmalarına bir ay ara vereceğine dikkat çekerek, oluşan durumun müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayabileceğini kaydetti.

    KKTC ile imzalanan anlaşmalar çerçevesinde geçen yıl Kasım ayında Rumların tek yanlı parsellediği Kıbrıs adasının güneyine gelen Barbaros, fiili olarak ilan edilen bölgede araştırma yapmıyor, KKTC'nin Gazimağusa limanında bekliyor.

    Dolar 2.60'ın altına geriledi

    "Eski sevgiliden tüp bebek" davası

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow