hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "S....r et şu AB’yi"

    S....r et şu AB’yi
    expand

    Ukrayna'da hükümetin Avrupa Birliği politikasını değiştirmesinin ardından başlayan isyan devam ederken ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland'ın Kiev Büyükelçisi Jeff Pyatt ile yaptığı telefon görüşmesi gündeme bomba gibi düştü. Video paylaşım sitesi Youtube'a yüklenen görüşme kaydında Nuland, Büyükelçiye, "S...r et şu AB'yi" diyor ve Pyatt da Ukrayna muhalefet liderlerinden biri için de “O en sadık köpek" diyor. Kayıtların ortaya çıkmasının ardından Nuland özür diledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Nuland ile Pyatt arasında gerçekleştiği iddia edilen telefon görüşmesinin gizli kaydının Youtube’da akşam saatlerinde yayınlanması bomba etkisi yarattı.

    Ses kaydında Pyatt’la Ukrayna’daki durumu konuşan Nuland, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Ukrayna için bir temsilci atayacağını ve bunun işleri rayına sokma yolunda iyi bir haber olduğunu söyledikten sonra, “S...r et şu AB’yi” diyor.

    Kiev büyükelçisi Pyatt ise Ukrayna muhalefet liderlerinden Vitaliy Kliçko’yu kast ederek, “O en sadık köpek. Ancak siyasette yeterince tecrübeli değil. Yeni Ukrayna hükümetinde yer alırsa işleri bozabilir” diyor.

    Özür diledi

    ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, olayın kamuoyuna yansımasının ardından Nuland'ın AB yetkililerinden özür dilediğini açıkladı.

    Pyatt da dün akşam saatlerinde kısa bir açıklama yaparak, “Kiev’de bulunan Victoria Nuland yarın basın toplantısı düzenleyecek. Youtube’da çıkan bu kayda da değinecektir” demekle yetindi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Rusya servis etti"

    Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney ise kaydın Rusya tarafından servis edildiğini ve Rusya’nın rolü hakkında bir şeyler anlattığını iddia etti.

    Nuland: "Etkileyici bir hüner ortaya konmuş"

    Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Kiev Büyükelçisi Geoffrey Pyatt ile yaptığı ve AB'ye karşı küfürlü bir ifade kullandığı ses kaydına ilişkin soru üzerine, konuşmanın "özel bir diplomatik görüşme" olduğu gerekçesiyle yorum yapmak istemediğini söyledi.

    Nuland, "Ancak, oldukça etkileyici bir hüner ortaya konmuş. Ses oldukça temizdi" ifadesini kullandı.

    Nuland, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Danışmanı Sergey Glazyev tarafından ortaya atılan, ABD'nin Ukrayna hükümetini yıkmak için haftalık 20 milyon dolar harcadığı ve elçilikte silah eğitimi verdiği yönündeki iddiaları da oldukça yaratıcı bulduğunu belirterek, "Tamamen olağandışı. Kendisi (Glazyev)
    bir bilimkurgu yazarı olabilir" diye konuştu.

    ABD'nin Ukrayna konusundaki siyasetinin tamamen şeffaf olduğunu ifade eden Nuland, çok derin ve kapsamlı ilişkilere sahip olan iki ülke arasında çok sayıda işbirliği örneği bulunduğunu belirtti. Nuland, Ukrayna'nın Rusya ile güçlü ekonomik ve siyasi ilişki içinde olmasına karşı olmadıklarını, ancak Ukrayna'nın bunu kendi istediği yoldan, bağımsız, güçlü bir şekilde ve kendi tercihlerini yaparak gerçekleştirmesini istediklerini kaydetti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow