hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Sümeyye Erdoğan, Katar'da gençlik konferansında konuştu

    Sümeyye Erdoğan, Katarda gençlik konferansında konuştu
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, "Dürüst olalım, haberlerde gördüğünüzün çoğu, sosyal medyada okuduklarınız, hatta kitaplar gerçek değil" dedi ve "Gazetecilikte veya akademisyenlikte tarafsızlık çoğunlukla tatlı, hatta acı bile denilebilecek bir yalandır" ifadelerini kullandı. Batı'ya da eleştiriler yönelten ve ana akım medyanın dışına çıkma çağrısı yapan Erdoğan, "Bu çevrelerde paranın sözü geçiyor" değerlendirmesini yaptı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, Katar Vakfı'nın üyesi "Reach Out to Asia"nın (ROTA), "Empower" adı altında başkent Doha'daki Hamad bin Khalifa Üniversitesi'nde düzenlenen ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin kız kardeşi ve ROTA Başkanı Şeyha Maysa, Türkiye Gençlik Vakfı (TUGVA) Genel Başkanı İsmail Emanet, Genel Başkan Yardımcısı Serra Diptaş ve milli rallici Burcu Çetinkaya'nın da katıldığı gençlik konferansında konuşma yaptı.

    "Empatiden yoksun birisi zulüm görenlerin halinden anlayamaz"

    Sümeyye Erdoğan, tüm Müslüman dünyasında, özellikle de Ortadoğu'da terörizmden radikal ideolojilere, fakirlikten eğitimsizliğe kadar ciddi problemlerle karşı karşıya olduklarını söyledi. Bunlarla mücade edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, uluslararası ilişkilerde ve dünya ekonomisindeki adaletsizlikleri giderecek olanın gençler olduğunu ifade etti. Motivasyonsuz bunların gerçekleşmeyeceğini, motive olabilmek için de ideallere sahip olunması gerektiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

    "İdealler popüler kültürle değil, kendi inançlarımız ve değerlerimizle olur. Popülaritenin hakimiyeti, insanoğlunun vasıflarını, özelliklerini, zenginlik ve benzersizliğini öldürüyor. Dürüst olmak gerekirse bundan çok bıktım. Bir kitap mağazasına girdiğimde, çok satan diye isimlendirilen kitaplara bakmak bile istemiyorum. Unutmayın ki, popüler olan, dışarıda birinin amaçlarına hizmet eden bir araçtır. Herkes ideallere sahip olamaz. Empatiden yoksun birisi zulüm görenlerin halinden anlayamaz. Hak anlayışına sahip olmayan kişi, hakların ihlalinden rahatsız olamaz. Bunların hepsi iki şeye bağlı, iyi bir insan olmak ve de neler olduğunun farkında olmak. Eğer ki iyi bir insan değilseniz, empati kurmak, başkalarının hakkını veya insanlara zulmedilmesini önemsemeyeceksiniz. Burada klişelerden bahsetmiyorum. İnsanoğlu doğası gereği iyidir ve dışarıdan bakıldığında insanlar çoğunlukla iyidir. Can alıcı mesele detaylardadır. İyiliği koruyamadığımız zaman, hepimizin zayıf tarafları var. Bunlar 'Allah ile bağlantımız' diye tarif edebileceğimiz doğamızdan, fıtratımızdan uzaklaştığımız zamanlar. Allah ile olan bağımız gevşediği zaman zayıflıyoruz ve yanlış tercihler yapmaya meylediyoruz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hasan Cemal'e Harvard'dan gazetecilik ödülü

    "Sosyal medya ve kitaplardakiler gerçek değil"

    "Cahil insanlar dünyada olanlardan habersizdir ve idealleri yoktur" iddiasında bulunan Erdoğan, "Ancak yapılan yanlışları ve adaletsizlikleri bilirseniz, değişiklik yapmayı isteyecek kadar rahatsız olabilirsiniz" diyerek şöyle devam etti:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Bilgi kanallarınız ve kaynaklarınız burada hayati öneme sahip. Dürüst olalım, haberlerde gördüğünüzün çoğu, sosyal medyada okuduklarınız, hatta kitaplar gerçek değil. Bu yüzden, şüpheci olun. Bilgi kanallarınızı çeşitlendirin. Elinizdeki bilginin perde arkasını görmeye çalışın. Yazarı kimdir, düşünce biçimi nedir, ne gibi çıkarları, amaçları olabilir? Herkesin bir motivasyonu vardır, yazarlar, gazeteciler, akademisyenler hatta entelektüeller. Bu yüzden, gazetecilikte veya akademisyenlikte tarafsızlık çoğunlukla tatlı, hatta acı bile denilebilecek bir yalandır."

    "Ana akımla yetinmeyin, bu çevrelerde paranın sözü geçer"

    Erdoğan, ana akımdaki medyanın belirli çıkarlar etrafında hareket ettiğini belirterek, gençlere ana akımın dışına çıkmalarını tavsiye etti. Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Batının gelişmiş ülkelerinin sizi basın özgürlüğü veya akademik tarafsızlığı hakkında size üstten konuşmalarına izin vermeyin. Çünkü kamu algısını şekillendirmeye ve oynatmaya gelince, asıl profesyonel olan Batı dünyası. ABD, İngiltere ve Fransa benzeri ülkelerdeki medya, yayıncılık, yüksek eğitimdeki en büyük ve karizmatik isimler ideoloji, birkaç elit grup ve kurumun finansal çıkarı tarafından kontrol ediliyor. Bu çevrelerde paranın sözü geçiyor, gelişmekte olan ülkelerdekinden daha profesyonel biçimde söyleniyor. İkisi arasındaki ana fark bu. Bu yüzden ana akımla yetinmemelisiniz. Medyada, akademide, finansal kurumlarda olsun. Ana akımın diğer bir kötü yanı da sistemin devam etmesini sağlar. Ana akım koltuklarını kaybetmemek için genellikle risk almayan ve politik olarak konuşan insanlardan oluşur. Bu yüzden doğruyu öğrenmek istiyorsanız ana akımın bilgi kanallarının dışına çıkın. Ancak o zaman doğru mesaja ulaşabilirsiniz."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Financial Times: Erdoğan geri adım attı

    "Bir inancın tüm inananlarını 'terörist' diye etiketlemek de başka bir terörizm biçimi"

    Sümeyye Erdoğan, ana akımı eleştirirken, bunun "radikalliği mazur görmek" olarak anlaşılmaması gerektiğini dile getirerek, "birileri bu dünyayı daha iyi bir yere getirecekse bunların radikaller olmadığını" söyledi. "Cihat"ın anlamının çabalamak olduğunu ifade eden Erdoğan, bir akademisyenin işinde en iyi olması ve dünyaya İslam'ı anlatması ve bir yönetmenin dünyaya gerçek İslam'ı anlatan bir film yapması aracılığıyla cihat yapabileceğini söyledi. Erdoğan, cihadı sadece savaşta çarpışmak olarak algılamanın, bu yüce anlayışın sadece bir karikatürü olabileceğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şiiler ve Peşmerge, IŞİD'e yönelik büyük operasyon başlattı

    Avrupa Parlamentosu'ndan AB üyelerine: "Ermeni soykırımını tanıyın"

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow