hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Syriza-Bağımsız Yunanlılar koalisyonu

    Syriza-Bağımsız Yunanlılar koalisyonu
    expand

    Yunanistan'da dün yapılan seçimlerde 149 sandalye kazanan Syriza, Bağımsız Yunanlılar Partisi'yle koalisyonda anlaştı. Syriza lideri Tsipras başbakan oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan’da dün yapılan erken genel seçimlerde, henüz 16 yaşında bir lise öğrencisiyken tarihe “Önlük Hareketi” diye geçen öğrenci direnişinin önderlerinden olan Aleksis Tsipras’ın liderliğindeki Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) büyük bir zafer kazandı.

    Tek başına hükümet kurabilme fırsatını iki sandalyeyle kaçıran SYRİZA, sağcı Bağımsız Yunanlar (ANEL) partisi ile koalisyon hükümeti kurmak için anlaştı. Yeni hükümetin Başbakanı, Tsipras olacak.

    Syriza-Bağımsız Yunanlılar koalisyonu

    SYRİZA'nın seçim vaatleri arasında; yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz verilmesi, zenginlerden alınan vergilerin geri getirilmesi, ihtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılması, vatandaşların ödenemeyecek boyuttaki banka borçlarının silinmesinin yanı sıra emekli maaşları ve asgari ücrete zam var.

    Rakamlarla Yunanistan ekonomisi

    Komşuda dün yapılan erken genel seçimlerde, SYRİZA büyük bir zafer kazanarak, merkez sağdaki Yeni Demokrasi (ND) ve sosyal-demokrat PASOK hükümetlerinin 41 yıllık hakimiyetini sona erdirdi.

    Aleksis Çipras’ın liderliğindeki SYRİZA beklentilerin de üzerine çıkarak, en yakın rakibi ND’ye yaklaşık 9 puanlık fark attı. Ancak sandık sayımlarının sonuna gelinirken SYRİZA'nın 300 sandalyeli Yunan Parlamentosu'na 149 milletvekili sokabildiği görülüyor. SYRİZA’nın tek başına hükümet kurabilmek için en az 151 milletvekiline ihtiyacı vardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Syriza-Bağımsız Yunanlılar koalisyonu

    Çipras ile hükümet kurma görüşmeleri çerçevesinde bir araya gelen Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos, görüşmenin ardından, "Aleksis Tsipras'a güvenoyu veriyoruz" dedi.

     

    Başpiskopos huzurunda yemin etmedi
    Yunanistan'ın yeni Başbakanı Çipras, Başpiskopos huzurunda yemin etmedi. Yunanistan’daki erken genel seçimlerden zaferle çıkan SYRİZA lideri Aleksis Çipras, dini yemin etmedi.

    Ateist olduğu bilinen Çipras, sadece siyasi yemin etti ve Başpiskopos'un huzuruna çıkmadı.


    Çipras aynı zamanda Başpiskopos Ieronimos’a yeni hükümetin göreve başlaması sırasında kabinede dini yemin töreni yapılmasını istemediğini, kabine üyelerinin de aynı şekilde siyasi yemin edeceklerini söyledi.

    Yeni hükümetin göreve başlama töreni yarın, Başpiskopos'un katılımı olmadan yapılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 Türk kökenli vekil mecliste

    3 Türk kökenli milletvekili, Ayhan Karayusuf, Mustafa Mustafa ve Hüseyin Zeybek de Syriza'dan parlamentoya girmeyi başardı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow