hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye koalisyona destek veren listede yok!

    Türkiye koalisyona destek veren listede yok
    expand

    ABD, Irak ve Suriye'de önemli noktaları ele geçiren ve İslam Devleti ilan eden Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı terör örgütü ile mücadele için Başkan Barack Obama'nın, ABD öncülüğünde oluşturmaya başladığı koalisyona destek veren ülkeler ve uluslararası kurumları açıkladı. ABD'ye IŞİD ile savaşta askeri yada insani yardım sözü veren toplam 38 ülkenin bulunduğu listede Türkiye yer almadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD'e karşı mücadele, Irak ile Suriye halkına yardım için uluslararası girişim" başlıklı listede şu ülkeler var:

    Arnavutluk, Arap Ligi, Avusturalya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Mısır, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Irak, İrlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Ürdün, Kuveyt, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Umman, Katar.

    ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Yabancı Basın Merkezi tarafından, ABD'ye yaşayan yabancı gazetecilere gönderilen listenin açıklama bölümünde, "Bu liste, IŞİD'e karşı mücadelede, IŞİD zulmüyle yüz yüze kalan Irak ve Suriye halklarına birçok açıdan yardım edeceklerini kamuoyuna açıklayan ülkeleri içermektedir. Bazı ülkeler, katkı ve girişimlerinin ne olacağını kamuoyu ile paylaşmak istemedikleri için, liste uluslararası girişimin tüm elementlerini içermemektedir. Bu uluslararası girişimde ülkelerin ne tür bir rol alacağına, hangi ülkenin ne tür katkılarda bulunacağına göre liste büyüyecek ve güncellenecektir" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "IŞİD'in petrol kaçakçılığına Türkiye ve Lübnan aracılık ediyor"

    ABD Kongresi'nden Suriyeli muhaliflere yardıma onay

    Öte yandan ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli muhaliflere askeri ekipman ve eğitim verilmesini öngören düzenlemeyi onayladı.

    ABD Başkanı Barack Obama'ya Suriye'deki ılımlı muhaliflere eğitim ve askeri ekipman sağlamak için yetki verilmesini öngören düzenleme Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'nda ele alındı.

    Obama'ya 11 Aralık'a kadar yetki veren düzenleme, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta bulunduğu Temsilciler Meclisi'nde 156'ya karşı 273 oyla kabul edildi.

    Düzenleme, hükümetin fonlanmasına yönelik daha geniş kapsamlı harcama tasarısının içine değişiklik önergesi olarak ilave edildi. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Buck McKeon tarafından hazırlanan 7 sayfalık değişiklik önergesinin, Suriyeli muhaliflere ekipman ve eğitim sağlamada Obama yönetimine sınırsız yetki verilmesinden endişe duyan milletvekillerinin bu endişelerini gidermeye yönelik bir takım kısıtlamalar içerdiği gözleniyor.

    Önergede, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'a, muhaliflere herhangi bir eğitim faaliyetine başlamadan en az 15 gün önce Kongre üyelerini bilgilendirmesi zorunluluğu yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca, Pentagon, milletvekillerine her 90 günde bir muhaliflere yönelik faaliyetlerle ilgili son bilgileri içeren rapor sunmakla yükümlü kılınıyor.

    Suriye'ye ABD muharip askerlerinin gönderilmesine de "yeşil ışık" yakmayan düzenlemenin yarın da Senato Genel Kurulu'nda onaylanması bekleniyor.

    Demokratların çoğunluğunda bulunan Senato'da da düzenlenme onaylanırsa, imza için Başkan Obama'ya gidecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow