"Türkiye'nin Suriye politikası Kürtlerle uzlaşmayı bozdu"

Türkiyenin Suriye politikası Kürtlerle uzlaşmayı bozdu
expand

İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir yazıda, "Türkiye çarşamba sabahı Güneydoğu kentlerinin sokaklarında tanklara ve sokağa çıkma yasaklarına uyandı, Türkler bu görüntülerin tarihte kaldığını umuyordu" denildi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Financial Times gazetesinden Daniel Dombey bugünkü haberinde, "Türkiye'nin Suriye politikası Kürtlerlerle yıllardır varılan uzlaşmayı bozdu" başlığını kullanarak, "Bu, Ankara'nın Suriye savaşındaki tavrının, içerde başta Türkiye nüfusunun beşte birini oluşturan Kürt azınlık olmak üzere etnik ve mezhepsel bölünmeleri körüklediğinin en sert göstergesi oldu. Özellikle de Ankara'nın 30 yılda 40 bin kişinin öldürüldüğü Kürt meselesini sonlandırmayı umduğu bir sırada" diye yazdı.

Türkiye'deki Kürtlerin birçoğunun Ankara'yı Suriye'deki Kürt kenti Kobani'ye desteği engellemekle suçladığını belirten Daniel Dombey, "Türk Silahlı Kuvvetleri kentten kısa bir mesafede durarak pasif bir şekilde izliyor ve kentin savunmasına yardım için Kürt savaşçıların ve silahların sınırıdan geçirilmesine engel oluyor" ifadelerini kullandı.

Dombey, Ankara'nın ısrarla IŞİD'e karşı olduğunu söylediğini ama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dahil olmak üzere yetkililerin grubu PKK ile aynı kefeye koyduğunu  vurguladı.

Daniel Dombey şöyle devam etti:

"Çarşamba günü iktidardaki partinin bir milletvekili ve eski başbakan yardımcısı IŞİD'i PKK'ya tercih ettiğini, cihadçı grubun öldürdüğünü ama işkence yapmadığını yazdığı bir tweet'i önce paylaştı sonra sildi."

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

10 soruda Kobani

Dombey yazısında ayrıca, Kürtlerle barışın Erdoğan'ın en büyük iç politika önceliklerinden biri olduğunu ve Türkiye'nin "enerji zengini Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi" ile iyiye giden ilişkilerinin, dış politikada elde edilen en önemli başarılarından biri olduğu görüşüne yer verdi.

Kobani saldırısına kadar adım adım IŞİD

Ancak bölgedeki Kürtler için Kobani'deki çatışmaların diğer tüm konuları gölgede bıraktığını belirten yazar, Pennsylvania'daki Lehigh Üniversitesi'nden Türkiye uzmanı Henri Barkey'in şu sözlerine yer verdi:

"Bu, Halepçe'nin eşdeğeri oluyor. Kürtlerin akıllarından silinmeyecek bir etki yaratacak."

"Türkiye hükümeti şiddet olaylarını durdurmalı"

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow