hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'da ateşkes ihlal ediliyor, ABD'den "derin rahatsızlık" açıklaması

    Ukraynada ateşkes ihlal ediliyor, ABDden derin rahatsızlık açıklaması
    expand

    Ukrayna'nın doğusunda, ateşkese rağmen çatışmalar devam ediyor. Ukrayna askerleri, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun talimatıyla, ayrılıkçıların elindeki Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi gören Debaltseve'den geri çekildi. Çatışmaların sürmesine ABD'den de "derin rahatsızlık" duydukları tepkisi geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Belarus'ta 14 Şubat'ta Fransa ve Almanya liderlerinin gözetiminde bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ateşkes imzalamış ve daha önce varılan Minsk Anlaşması'na uyacaklarını açıklamıştı. Ancak 15 Şubat'ta yürürlüğe giren ateşkese rağmen Ukrayna'nın doğusunda çeşitli yerlerden çatışma haberleri geldi.

    Ukrayna, anlaşmanın hemen ardından Pan-Filovka kentinde ağır silahlarla ateş açıldığını ve 5 askerlerinin öldüğünü, 25'inin de yaralandığını açıkladı. Dün de Luhansk ile Donetsk arasında köprü işlevi görmesinden dolayı Debaltseve, Rusya yanlısı ayrılıkçıların yoğun saldırılarına uğradı. Debaltseve kenti Ukrayna'nın batıya uzanan karayolu ve demiryolları üzerinde bulunduğu için Ukrayna ordusu için de stratejik öneme sahip. Bu stratejik önemi nedeniyle bugüne kadarki çatışmalarda kentte 22 Ukrayna askeri öldü, 150'den fazlası da yaralandı. 90 Ukrayna askeri ise ayrılıkçılar tarafından rehin alındı, 82 askerden ise haber alınamıyor.

    Yeniden başlayan saldırılan üzerine, Ukrayna askerleri Debaltseve'den geri çekildi. Ukrayna makamları, bugün akşam itibarıyla Debaltseve'deki tüm Ukrayna askerlerin kentten ayrıldığını duyurdu. Geri çekilme Devlet Başkanı Poroşenko'nun talimatıyla gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Debaltseve'den çekilen Ukrayna askerleri, başkent Kiev'de aileleri ve yakınları tarafından çiçeklerle karşılandı. Ukrayna bayraklarıyla karşılanan askerler, yakınlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Bazı Ukraynalılar da askerleri öven pankartlar açtı.

    ABD yönetiminden de bu gelişmelerle ilgili tepki geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da düzenlendiği basın brifinginde, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gelişmelerden "derin rahatsızlık" duyduklarını söyledi. Schultz, "Rusya yanlısı ayrılıkçıların saldırıları sonucu Ukrayna ordusunun ve sivillerin kayıplarına yönelik haberlerden derin rahatsızlık duyuyoruz. Bu şiddet, Rusya'nın ve ayrılıkçıların geçen haftaki Minsk uygulama planında yeniden tasdik ettikleri ateşkes taahhütlerine rağmen devam ediyor. Rusya'nın da aralarında bulunduğu tüm taraflara bu plana uymaları çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

    Geçen hafta taraflar arasında Minsk'te varılan anlaşmanın "alışveriş listesi" olmadığını belirten Schultz, hangi kurallara riayet edip etmeyeceklerine kendilerince karar verilemeyeceğini, kurallara uyulacağına tüm tarafların taahhüt ettiğini kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, günlük basın brifinginde, ateşkese rağmen çatışmaların yaşandığı Debaltseve ve civarında, Mariupol ve diğer lokasyonlardaki Rus yanlısı ayrılıkçılarca yapılan saldırıları kınadıklarını bildirdi.

    Ukrayna hükümetinin, ayrılıkçıların, ateşkesin yürürlüğe girdiği 15 Şubat'tan itibaren 250 kez ateşkesi ihlal ettiğini ve 10'dan fazla kişinin ölümüne ve yüzlercesinin yaralanmasına neden olduğunu duyurduğuna vurgu yapan Psaki, "Eğer Rusya ve ayrılıkçılar imzaladıkları anlaşmaları çiğnemeye devam ederlerse, bu daha fazla bedellere ve izolasyona neden olacaktır" dedi.

    Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Debaltseve'deki çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmaya giren 90 Ukrayna askerinin esir düştüğü, ayrıca 82 askerinden de haber alınamadığı belirtilmişti.

    Donetsk'e bağlı Debaltseve kasabası ayrılıkçıların elindeki iki büyük kent Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip. Debaltseve, ayrıca Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor. Ukrayna'da taraflar arasında Pazar gününden itibaren başlayan ateşkes anlaşmasına rağmen, son günlerde ayrılıkçıların bu kente saldırıları sürüyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ukrayna'da ateşkes bir kez daha bozuldu!

    5 Ukrayna askeri öldü, ayrılıkçılar Maripol için örgütleniyor

    Ukrayna'da ateşkes bu gece yürürlüğe giriyor

    Putin, Merkel ve Hollande görüşmesi 5 saat sürdü

    Münih Güvenlik Konferansı'nın gündemi Ukrayna

     

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow