hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ukrayna'da kaçırılan Türk gözlemci serbest

    Ukraynada kaçırılan Türk gözlemci serbest
    expand

    Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar tarafından kaçırılan AGİT gözlemcisi Memet Kılıç, serbest bırakıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Kılıç ve kaçırılan diğer bazı Avrupalı gözlemciler, ayrılıkçılar tarafından gece yarısı Donetsk'in merkezinde bir otele getirilerek AGİT yetkililerine teslim edildi.

    Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) personeli Kılıç'ın, diğer gözlemcilerle birkaç saat içinde Ukrayna'nın batısındaki daha güvenli bir ile nakledilmeleri ve oradan Kiev'e geçmeleri bekleniyor.

    Donetsk'te görev yapan AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu üyesi 4 gözlemci, 26 Mayıs 2014'te akşam saatlerinde bölgedeki Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler tarafından kaçırılmıştı.

    Türkiye Dışişleri Bakanlığı, gözlemcilerin salıverilmesi için yoğun girişimlerde bulunmuştu.

    Başbakan'ı Mustafa Sandal karşıladı

    Davutoğlu: "Yoğun girişimlerimiz sonucu serbest kaldı"

    Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "32 gündür Ukrayna'da alıkonulan AGİT gözlemcimiz Mehmet Kılıç bu gece yoğun girişimlerimiz sonucu serbest kaldı" dedi.

    Twitter hesabından açıklama yapan Davutoğlu,  "32 gündür Ukrayna'da alıkonulan AGİT gözlemcimiz Mehmet Kılıç bu gece yoğun girişimlerimiz sonucu serbest kaldı.  Kendisi ile az önce telefonda görüştüm. Bu süreçte büyük bir olgunluk içinde bekleyen eşi Zehra Hanım ile de konuşarak güzel haberi ilettim. Memet Bey'i biran önce ailesine kavuşturmak için çalışmalarımız sürüyor. Kendisine ve ailesine bir kez daha geçmiş olsun diyorum. AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Sayın Ertuğrul Apakan'a da bu süreçteki yoğun gayretlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah Irak'tan da güzel haberler alabilmek için tüm kurumlarımız çalışmalarını aralıksız sürdürüyor" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kılıç'ın eşi: "Rüyada gibiyim"

    Mehmet Kılıç'ın eşi Zehra Kılıç, eşinin erken saatlerde kendisini arayıp mutlu haberi verdiğini belirterek, "İnanın rüyada gibiyim" dedi.

    Zehra Kılıç, çok zor günler geçirdiklerini ancak eşinin ramazan arifesinde Türkiye'ye dönecek olmasından çok mutlu olduklarını söyledi.

    Eşinin kendisini sabah saatlerinde telefonla aradığını ve Viyana üzerinden Türkiye'ye döneceği müjdesini verdiğini anlatan Kılıç, Ukrayna'daki elçiliğin de eşinin abisini arayarak konuya ilişkin bilgilendirdiğini aktardı.
     
    Kılıç, "İnanın rüyada gibiyiz. Telefonda ne konuştuğumuzu bile hatırlamıyorum. Son ana kadar bana serbest bırakılacağından haberdar olmadığını ve sadece yer değiştirdiklerini zannettiklerini anlattı" ifadelerini kullandı.

    Eşinin kendisini otelden aradığına ve cep telefonu olmadığını söylediğine değinen Zehra Kılıç, bu nedenle ondan gelecek haberi beklediğini kaydetti.

    Kılıç, eşinin özgürlüğüne kavuşması sürecinde emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow