hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yemen'de bugüne nasıl gelindi?

    Yemende bugüne nasıl gelindi
    expand

    Yemen'de son aylarda Şii Ensarullah Hareketi'nin etkinliğini artırıp başkent dahil pek çok kentin ve ülkenin yönetimini ele geçirmesinin ardından Suudi Arabistan harekete geçti ve ülkeye hava saldırısı düzenledi. Arka planında İran-Suudi Arabistan çekişmesinin olduğu belirtilen iç savaşta bugüne nasıl gelindi, Şii Husi milisler kim ve ülkede nasıl etkinlik sağladı?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şii mezhebinin Zeydi kolundan olan Husi aşireti, ismini 2004'te ilk isyanı başlatan Hüseyin Bedrettin el Husi'den alıyor. 25 milyonluk Yemen nüfusunun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan Husilerin lideri, 2004 yılında dönemin lideri Ali Abdullah Salih'e karşı ayaklanmıştı.

    Aynı yıl Yemen askeri birliklerinin operasyonunda öldürülen Hüseyin Bedrettin el Husi'nin yerini kardeşi Abdül Malik el Husi aldı.

    Husi Hareketi, 2011'de Arap Baharı ayaklanmaları ile devrilen Salih'in yerini alan Abdurabbu Mansur Hadi'ye de karşı çıktı.

    Ülke yönetiminde daha fazla söz sahibi olmak isteyen Husiler, Yemen'i 6 bölgeye ayırmayı öngören anayasa tasarısını reddederek, kendilerine daha fazla söz hakkı doğruacak olan iki bölgeli yapıya geçiş çağrısı yapıyordu.

    2014'ün son aylarında Husilerin ayaklanması hızla büyüdü ve başkent Sana'ya kadar ulaştı.

    Devlet Başkanı Hadi'yi "Batı yanlısı Amerikan piyonu" olmakla suçlayarak görevden aldıklarını ilan eden Husiler, parlamentoyu da feshedip bir "Devrim Komitesi" kurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Husiler başkent Sana'nın kontrolünü tamamen ele geçirmiş durumda.

    Ancak şu ana kadar uluslararası anlamda Husi hükümeti tanınmış değil. Husilere bağlı 100 binden fazla silahlı militan olduğu ifade ediliyor.

    Husilerin siyasi örgütü Ensarullah Hareketi olarak adlandırılıyor. Ülkedeki yüzde 30'luk Şii nüfusun siyasi temsilcisi konumundaki bu hareketin İran tarafından desteklendiği, ABD ve İsrail karşıtı olduğu ve ülkede kontrolü ele geçirme mücadelesi verdiği belirtiliyor. Zaten geçen yılın son aylarından itibaren ayaklanmanın büyüyüp başkentin bile ele geçirilmesi de bununla ilişkilendiriliyor. Uzmanlar, Ensarullah Hareketi'ni de Lübnan'daki Hizbullah'a benzetiyorlar, ancak Ensarullah'ın askeri kanadının, Hizbullah'ın güçlerinin Lübnan'ın resmi savunma gücünün bir parçası olması gibi bir yasal statüsünün bulunmadığını işaret ediyorlar.

    Arap ülkelerinden Yemen'e hava operasyonu

    Yemen'e saldırı doları da vurdu

    Çatışmaların yaşandığı Yemen'den dünyaya yansıyan fotoğraflar

    Cumhurbaşkanına jetlerle gözdağı

    Yemen'de iki camiye intihar saldırısı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow