hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'dan "Kıbrıs" için ilk mesaj

    Yunanistandan Kıbrıs için ilk mesaj
    expand

    Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'ın ve "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin güvenliğinin ve uluslararası alandaki yerlerinin Ada'daki sorunun çözümüyle bağlantılı olduğunu" söyledi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras ise, BM'nin ve uluslararası toplumun Kıbrıs'ta devlet olarak sadece "Kıbrıs cumhuriyetini" tanıdığını ileri sürerek, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun buna uyması gerektiğini belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Konstandinos Kutras, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nun, "Çipras, Kıbrıs'ta Rumlar kadar egemen bir Kıbrıs Türk halkı bulunduğunu kabul etmelidir" şeklindeki açıklamasıyla ilgili sorularını yanıtladı.

    Kıbrıs'ta, "tek vatandaşlıklı, tek egemenliği olan ve Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türkler olmak üzere iki toplumdan oluşan tek bir devlet olduğunu ve bunu Türkiye'nin dışında herkesin tanıdığını" iddia eden Kutras, "Kıbrıs'ta devlet olarak sadece Kıbrıs Cumhuriyeti var. Sayın Eroğlu, artık uluslararası yasal düzene uysa ve Kıbrıs Türk toplumuna iyi hizmetlerini sunarak Kıbrıs sorununun çözümüne katkı sağlasa iyi olacak" ifadesini kullandı.

    Dünyadan şaşırtan kareler

    Cemevlerine ibadethane statüsü verdiler!

    Yunanistan Başbakanı Çipras Güney Kıbrıs'ta

    Öte yandan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan'ın ve "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin güvenliğinin ve uluslararası alandaki yerlerinin Ada'daki sorunun çözümüyle bağlantılı olduğunu" söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni ziyaret eden Çipras, Rum meclisinde yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununa değinerek, Atina'nın Ada'da "oldubittileri" kabul etmediğini belirtti.

    Helenizm tarihinin ve gelecekle ilgili mücadelenin Yunanlılar ile Rumları birleştirdiğini ifade eden Çipras, "Yunanistan'ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin güvenliği ve uluslararası alandaki yerleri Kıbrıs sorununun çözümüyle bağlantılıdır. Atina oldubittileri kabul etmiyor" dedi.

    Çipras, Yunanistan'ın Kıbrıs'ta iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm sürecini desteklediğini belirterek, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığını tanımayan Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik hiçbir biçimde uluslararası konferans kabul etmediğini kaydetti.

    Konuşmasında, Kıbrıslı Türklere Türkiye'nin politikalarına uymamaları çağrısında bunan Çipras, buna rağmen Ankara ile diplomatik kanalların açık tutulması gerektiği görüşünü dile getirdi.

    Hrisostomos ile de görüştü

    Yunanistan Başbakanı Çipras, Güney Kıbrıs ziyareti kapsamında, Rum siyasi partilerinin liderleri ve Başpiskopos Hrisostomos ile de görüştü.

    Daha sonra, 1955-1959 yıları arasında İngiltere'ye karşı bağımsızlık mücadelesi verirken hayatlarını kaybeden EOKA'cıların mezarlığının bulunduğu Merkezi Cezaevi'ne giden Çipras, burada düzenlenen dini ayine katılarak EOKA anıtına çelenk bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çipras, yarın da Kıbrıs Barış Harekatı'nda ölen Yunan askerlerinin gömülü bulunduğu Egkomi'deki mezarlığa gerçekleştireceği ziyaretin ardından İtalya'ya hareket edecek.

    Çarşamba günü de Paris ve Brüksel'i ziyaret edecek olan Çipras, Avrupalı liderlere yeni Yunan hükümetinin borçlar konusundaki düşüncelerini aktaracak. Çipras'ın Avrupa temasları sırasında Avrupalı liderlerden hükümetinin yeni bir kurtarma programı hazırlamasına zaman tanınması için destek istemesi
    öngörülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow