hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    2014 enflasyonu yüzde 8,17 oldu

    2014 enflasyonu yüzde 8,17 oldu
    expand

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Aralık ayında giyim ve ulaştırma fiyatlarında yaşanan sert düşüş ile gıda fiyatlarında sert artış yaşanmamasının desteğiyle beklentilerin aksine yüzde 0.44 geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon Kasım'daki yüzde 9.15 seviyesinden yüzde 8.17'ye gerilerken ekonomistler, ve ekonomi yönetimi enflasyonda düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Düşüşün özellikle yılın ilk aylarında belirginleşmesi beklenirken bunun TCMB'nin olası faiz indirimlerine de zemin hazırlayabileceği öngörülüyor.

    Bir diğer taraftan ise TCMB hedef olan yüzde 5'in artı eksi 2 puan olan belirsizlik bandını aşması nedeniyle hükümete açık mektup göndermesi bekleniyor.

    Özellikle petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş Kasım ve Aralık aylarında enflasyonun ulaştırma kaleminde sert düşüşü de beraberinde getirdi. Ulaştırma grubunda yıllık enflasyon yüzde 2.1'e kadar gerileyerek Eylül 2009 sonrası en düşük seviye geldi.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Enflasyonun beklentilerden düşük gelmesinde iki ana faktör etkili. Giyim ayakkabı fiyatı aylık yüzde 3.7, ulaştırma fiyatları aylık yüzde 1.8 düşmüş. Her ikisinin de ayrı ayrı enflasyonu 0.3 puan düşürücü etkisi var" dedi ve ekledi:

    "Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde yüzde 7'lere kadar, ikinci çeyrekte ise yüzde 6'lara doğru gerileyeceği yönündeki hesabımızı koruyoruz. TL'deki olası değer kayıpları sepet bazında ortalama yüzde 10'da sınırlı kaldığı müddetçe, petrolde yaşanan düşüş, TL kaynaklı enflasyon artışını telafi eder boyutta gözüküyor. Faiz indirim beklentimizi koruyoruz, 2015 yılında şu an yüzde 8.25 olan politika faizinde 125 baz puanlık indirim bekliyoruz."

    Ekim ayında açıklanan Enflasyon Raporu'nda TCMB, enflasyonun 2014 sonunda yüzde 8.9 olmasını öngörüyordu. Reuters anketinde ise yıl sonu beklentisi yüzde 8.65 olarak gerçekleşmişti. TCMB Başkanı Erdem Başçı, önümüzdeki yıl sonunda enflasyonun yüzde 5'e yaklaşabileceğini belirtirken, Reuters anketindeki gelecek yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 6.7 seviyesinde.

    Reuters anketinde TÜFE'nin Aralık'ta değişim göstermemesi bekleniyordu.

    Sigara ve alkol zamları

    Öte yandan Bakanlar Kurulu'nun alkollü içkiler ve tütün ürünlerinde uygulanan özel tüketim vergisini (ÖTV) artırmasının enflasyona artırıcı etkisinin, sigara fiyatlarına yapılabilecek zamlara göre değişken olmak üzere ihmal edilebilir düzeyden 0.50 puana kadar olabileceği hesaplanıyor.

    Son tüketiciye satış kanallarının verdiği bilgiye göre, sigara fiyatlarına üreticiler tarafından bugün TSİ 1200 itibarıyla herhangi bir zam yapılmadı.

    Ekonomistler sigara fiyatlarına zam yapılmaması halinde enflasyona etkinin sıfıra yakın olacağını yüzde 5 zam halinde etkinin 0.25 puan, yüzde 10 zam halinde ise etkinin 0.5'e çıkabileceğini hesaplıyorlar.

    Ana harcama grupları itibarıyla Aralık'ta aylık bazda en fazla düşüş gösteren grup yüzde 3.71 ile giyim ve ayakkabı olurken, gıdada değişim gözlenmedi. Lokanta ve otellerde yüzde 0.51, konutta yüzde 0.13, sağlıkta yüzde 0.13, ev eşyasında yüzde 0.12 artış gerçekleşirken; ulaştırmada yüzde 1.78, haberleşmede yüzde 0.11, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01, eğlence ve kültürde yüzde 0.01 düşüş gerçekleşti.

    TÜİK verilerine göre Yurtiçi Üretici Fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) Aralık'ta yüzde 0.76 düşüş gösterirken böylece 2014'te yıllık yüzde 6.36 arttı. Yıllık artış Kasım ayında yüzde 8.36 seviyesindeydi.

    Aralık'ta özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık olarak Kasım ayındaki yüzde 9.89 seviyesinden yüzde 9.55'e gerilerken, "I" endeksinde artış yüzde 9.03'ten yüzde 8.73'e geriledi.

    TÜİK verilerine göre TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 12.73, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9.68, sağlık yüzde 8.62, giyim ve ayakkabı yüzde 8.43 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

    Enflasyonun Aralık'ta beklentilerin altında kalması ile hisse senetlerinde kazanımlar artarken, dolar/TL'de düşüş belirginleşti.

    Veri öncesi yüzde 0.1 artıda 85,550 düzeyinde olan BIST-100 endeksi kazanımlarını kademeli olarak yüzde 0.7'ye artırarak 86,080 puana kadar yükseldi. Dolar/TL kademeli olarak düşüşünü sürdürürken sabah saatlerinde güne başladığı 2.35 seviyesinden 2.34'ün altına geriledi.

    İşte zamlı sigara fiyatları!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow