hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Davutoğlu: Merkez faizleri tekrar gözden geçirmeli

    Davutoğlu: Merkez faizleri tekrar gözden geçirmeli
    expand

    Başbakan Ahmet Davutoğlu, siyasi istikrarın devamı ve emtia fiyatlarındaki düşüşü dikkate alarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vaktinin geldiğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Afyon'da gerçekleştirilen AKP 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın Cumartesi günkü açılışında konuşan Davutoğlu, ekonomi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

    Davutoğlu, "Türkiye'deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum. Bu çerçevede de bütün ekonomi kurumlarımızla da istişarelerimiz sürecek" dedi.

    Merkez Bankası Ekim ayı Para Politikası Kurulu'nda yüzde 8.25 olan politika faizinde ve faiz koridorunda değişikliğe gitmezken, hükümet Merkez Bankası'na faiz oranlarını düşürmesi için her fırsatta çağrı yapıyor.

    Bir taraftan siyasi tedbirleri alırken, diğer taraftan ekonominin yeniden inşa edilmesi yönünde çaba gösterdiklerini anlatan Davutoğlu, "2002-2014 yılları arasındaki büyük ekonomik devrimin herhalde herkes farkında. Bu devrim kolay şartlarda olmadı. 90'lı yıllarda dünyada büyüyen bir ekonomi, Türkiye'de küçülen bir ekonomi vardı. 2000'li yıllarda biz iktidardayken 2008 krizi ile küçülen bir dünya ekonomisi varken Türkiye her sene ortalama yüzde 5 büyüdü." diye konuştu.

    Eylül ayına ilişkin ekonomik verilerin de ümit verici olduğunu, Eylül'de ihracatın yüzde 4.4 arttığını, ithalatın düştüğünü ve dış ticaret açığında yüzde 18.8'lik düşüş olduğunu söyleyen Davutoğlu, dokuz aylık ihracatın yüzde 5.5 artış ile 118.5 milyar dolara ulaştığını ve yıl sonunda da 158 milyar dolara ulaşacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

    Türkiye'de büyük bir ekonomik dönüşümün yaşandığının göstergeleri olduğunun altını çizen Davutoğlu, bu değişime yapısal, kalıcı ve sürdürülebilir nitelik kazandırmak zorunda olduklarını kaydetti. 25 öncelikli sektör dönüşüm programını ilerleyen günlerde kademeli bir şekilde açıklayacaklarını söyledi.

    Demet Evgar'ın Twitter hesabı hack'lendi mi?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow