hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomi Bakanlığı cep telefonu ithalatına soruşturma açtı

    Ekonomi Bakanlığı cep telefonu ithalatına soruşturma açtı
    expand

    Ekonomi Bakanlığı yılın ilk 10 ayında 2.4 milyar doları bulan cep telefonu ithalatı hakkında yerli üretimin ithalattan zarar gördüğü ve son yıllarda ithalatın ciddi artış gösterdiği gerekçesi ile korunma önlemi soruşturması başlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Soruşturmada ithalatın yerli üretimde bir zarara yol açtığı tespit edilirse ithalatta korunma önlemi uygulanabilecek.

    Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre korunma önlemi "gümrük vergisinde artış yapılması, ek mali mükellefiyet getirilmesi, miktar/değer kısıtlaması, tarife kontenjanı uygulaması veya bunların birlikte uygulanması" şeklinde olabilecek.

    Uzmanların verdiği bilgiye göre, Ekonomi Bakanlığı'nın yürüttüğü ve 15 aya kadar sürebilen soruşturmanın tamamlanması beklenmeden ithalata yönelik 200 gün süreyle maliyet artırıcı geçici önlem alınabiliyor.

    Açıklamaya göre soruşturmaya taraf olan kişi ve kuruluşların bakanlığa başvurarak soruşturma hakkındaki soru formlarına 30 gün içinde cevap vermeleri gerekiyor.

    Soruşturma tamamlanmadan geçici önlem alınabiliyor

    Ticaret hukuku bürosu Trade Resources ortaklarından Bülent Hacıoğlu, soruşturma tamamlanmadan 200 güne kadar ithalata maliyet artırıcı geçici önlem getirilebileceğini, ancak şu ana kadar yapılan soruşturmalarda genellikle geçici önlem alınmadığını ifade etti.

    Açılan soruşturmanın coğrafi kısıtlama olmadan Türkiye'ye yapılan tüm cep telefonu ithalatını kapsadığını ifade eden Hacıoğlu, "İthalatta ani ve keskin bir artış olduğu ve üreticinin zarar gördüğü kanıtlanırsa maliyet artırıcı önlem kararı alınabiliyor" dedi.

    Hacıoğlu, alınabilecek önlemin yerli üreticinin maruz kaldığı zararı gidermeyi amaçlayacak ölçekte olacağını ifade ederek, "Sigorta ve navlun bedeli üzerinden yüzdesel ek mali yükümlülük getirilebilir" dedi.

    Türkiye'nin cep telefonu ithalatının değeri TÜİK verilerine göre 2013 yılında 2.7 milyar dolar oldu, ihracatı ise 34.7 milyon dolar düzeyindeydi. Bu yılın Ocak-Ekim döneminde ayında cep telefonu ithalatı Ekim sonu itibariyle 2.4 milyar dolar, ihracat ise 17.5 milyon dolar oldu.

    Ekonomi Bakanlığı'nın açıklamasına göre cep telefonu ithalatı 2013 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 15 artarak 12.2 milyon adet olarak gerçekleşti.

    Evinizi güzelleştirecek harika fikirler

    1919'dan 1960'a Türk filmleri...

    Bilinçaltınıza soru sorun, kendinizi tanıyın!

    Vücut su kıtlığı çektiğinde ne olur?

    İşte dünyanın en güzel paraları!..

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow