Ekonomiye 9 yeni destek geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin ekonomide gerçekleştirmeyi hedeflediği yapısal dönüşümde beş ana temel olacağını ve bu kapsamda belirlenen 25 öncelikli dönüşüm programından dokuzunun reel ekonomiyle ilgili olacağını söyledi.
Türkiye'nin 2014-2018 dönemini kapsayan ve Temmuz 2013'te kabul edilen beşinci 10 yıllık Kalkınma Planı'nda yer alan hedeflerden 25'i, 62. Hükümet Programı'nda öncelikli dönüşüm programı olarak belirlendi ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele alınmaya başlandı.
Davutoğlu, programların gruplarını ve ilk dokuz programa dair 417 eylem planını açıkladığı toplantıda, "Yapısal dönüşümde beş ana temel olacak; bunların ilki siyasi istikrar ile ekonomik öngörülebilirlik arasındaki ilişkinin sürdürülmesi olacak" dedi.
Yapısal dönüşümde ikinci unsurun insani kalkınma ve insan kaynağının güçlendirilmesi, üçüncü unsurun üretim teknolojisindeki değişime uyum olacağını kaydeden Davutoğlu, dördüncü unsurun ekonomideki entegrasyon ve bütüncül ekonomi anlayışı, beşinci unsurun ise ekonominin dünya ekonomisi ile tam entegrasyonla hareket etmesi olacağını belirtti.
Davutoğlu, "Bugünkü dokuz madde reel ekonomi ile ilgili olacak, önümüzdeki haftalarda sekiz maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında sekiz maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları açıklanacak" dedi.
Davutoğlu eylem planlarının bir temenni olmayacağını, bakanlıklar tarafından detaylı olarak çalışılan adımların yakından takip edileceğini bildirdi.
Davutoğlu tarafından bugün açıklanan dokuz program şöyle:
"İthalata olan bağımlılığın azaltılması programı; öncelikli teknoloji alanlarında ticarileştirme programı; kamu alımları yoluyla teknoloji geliştirme ve yerli üretim programı; yerli kaynaklara dayalı enerji üretim programı; enerji verimliliğin geliştirilmesi programı; tarımda su kullanımının etkinleştirilmesi programı; sağlık endüstrilerinde yapısal dönüşüm programı; sağlık turizminin geliştirilmesi programı ve taşımacılıktan lojistiğe dönüş programı."
Davutoğlu çalışmaların izleme komiteleri tarafından aylık olarak takip edileceğini bildirdi.
Davutoğlu, 2018 sonunda hedeflerinin GSYH'yi 1.3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığın GSYH'ya oranını yüzde 5.2'ye çekmek ve işsizlik oranını yüzde 7'ye indirmek olduğunu belirtti.
EYLEM PLANLARI
Yüksek Planlama Kurulu onayının ardından resmiyet kazanacak ve toplamda 3,000'e yakın eylem planı içeren öncelikli dönüşüm programlarından, bugün açıklanan ilk dokuzuna ait 417 eylem planından dikkat çeken bazı konular şöyle:
* İmalat sanayiinin ihtiyaç duyduğu girdilerde yerliliğin artırılması için 2010'da başlanan Girdi Tedarik Stratejisi (GİTES) Mart 2016'ya kadar güncellenecek.
* Türk sanayiinin kullanımı amacıyla, MTA'nın yurtdışında madencilik faaliyeti yapabilmesi için Aralık 2015'e kadar yasal düzenlemeler tamamlanacak.
* Enerjiyi verimli tüketen ürünlerle verimsiz tüketen ürünlerin vergilerinin Mart 2015'e kadar farklılaştırılması sağlanacak.
* Elektrikli ürünlerine enerjiyi verimli kullanmalarına göre farklı ÖTV uygulanması sağlanacak.
* HES'lerde kullanılan 50 MW üstü türbinin tamamının yerli üretilmesi program sonuna kadar sağlanacak.
* Gelecek yılın sonuna kadar, PPP model ile linyit sahalarında termik santraller kurulmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
* Rödovans usulüyle yeni ihale edilecek kömür sahalarında teminat miktarları ve işletme sürelerinin daha uygulanabilir olması sağlanacak.
* Demir çelik sektörünün hurda girdiye olan bağımlılığının azaltılması amacıyla, 2016 sonuna kadar gerekli destekler sağlanacak.
* Elektrikli araçlar için pil üretimi 2017 sonuna kadar ticari safhaya hazır hale getirilecek.
* Kamu alımları rasyonelleştirilecek, yerli malı lehine Yerli Malı Tebliği uygulama esasları belirlenecek.
* Lojistik master planı yapılıp mevzuatı yürürlüğe konulacak; program bitimine kadar yeni kara gümrük kapıları açılacak.
Mehdi Eker: "Karaman'da tarımsal faaliyette azalma söz konusu değil"
Bu arada sunum sonrasında gazetecilerin soruları da yanıtlandı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bir gazetecinin artık tarım yapılamaması nedeniyle madencilik yapmak zorunda olan insanlara yönelik sorusu üzerine, madencilik alanında maden amaçlı tarım dışına çıkmış bir alanın olmadığını savundu.
EKER'İN AÇIKLAMALARINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ...
"Biz bir tarım alanını tarımsal faaliyet dışına çıkarıp bunu madenciliğe hasetmiş değiliz" diyen Eker, şunları söyledi:
"Karaman'da tarımsal faaliyette azalma da söz konusu değil. Bir eksilme de söz konusu değil. Tarımsal üretimde üretim değerinde ciddi bir artış var.
Mesela şu: Nüfus artıyor. İnsalar tarımsal faaliyet yapıyor. Ama tarımsal faaliyet yılın 12 ayı yapılan bir faaliyet değil. Geri kalanında da bu adam başka bir iş de yapmak istiyor. Eğer orada başka bir ekonomik faaliyet varsa örneğin bir madende çalışma imkanı varsa o zaman gidip bir de maden de çalışıyor.
Yani burda tarımsal faaliyet azaldı, tarım arazileri madene ayrıldı, dolayısıyla insanlar tarım yapmadığı için gidip madende çalışıyor gibi bir kanaat ve bilgi doğru değildir. Orada ne bir tarımsal faaliyette azalma var ne de tarım alanı dışına çıkarılmış arazi var."