hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyon yüzde 9'u aştı

    Enflasyon yüzde 9u aştı
    expand

    Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda fiyatlarındaki artışın yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ulaştırma fiyatlarını yüzde 1.8 aşağı çekmesi nedeniyle Kasım'da yüzde 0.18 ile beklentilerin altında arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Reuters anketine göre TÜFE'nin Kasım ayında yüzde 0.3 artması bekleniyordu.

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Ekim'de yüzde 8.96 olan yıllık TÜFE Kasım ayında yüzde 9.15'e yükseldi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" Kasım'da yıllık olarak yüzde 9.89, "I" yüzde 9.03 arttı.

    Verilere göre ana harcama grupları itibariyle Kasım'da aylık en yüksek artış yüzde 4.11 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşirken; ev eşyasında yüzde 0.86, lokanta ve otellerde yüzde 0.63, eğitimde yüzde 0.25, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.24 artış gerçekleşti. Kasım ayında aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 1.79 ile ulaştırma olurken, eğlence ve kültürde yüzde 1.32, haberleşmede yüzde 0.13, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.1 düşüş gerçekleşti.

    Kasım'da gıda fiyatlarındaki artış yavaşlasa da TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibariyle yıllık bazda en fazla artış yüzde 14.37 ile halen gıda ve alkolsüz içecekler grubunda. Bu grubu yıllık yüzde 14.32 artış ile lokanta ve oteller yüzde 9.71 artış ile giyim ve ayakkabı, yüzde 9.33 artış ile sağlık ve yüzde 8.82 artış ile çeşitli mal ve hizmetler takip ediyor.

    Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ise Kasım'da yüzde 0.97 düşüş gösterirken, yıllık bazda artış ise yüzde 8.36 oldu.

    Reuters'ın 18 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre TÜFE'deki artışın yüzde 0.3 olması bekleniyordu.

    Ekim'de yıllık TÜFE Eylül ayındaki yüzde 8.86'dan yüzde 8.96'ya yükselmiş. TÜFE aylık bazda ise yüzde 1.84 olan beklentilerin hafif üzerinde yüzde 1.90 artmıştı. Ekim'de TÜFE'deki yüzde 2'ye yaklaşan yükselişte giyim ve ayakkabı, gıda ile doğalgaz ve elektriğe yapılan zamma paralel konut kalemindeki artış etkili olmuştu.

    Güncellenen Orta Vadeli Program'a göre tüketici fiyatları enflasyonunun bu yıl sonunda yüzde 9.4'e yükseldikten sonra 2015'te yılı yüzde 6.3 seviyesine gerileyerek tamamlaması bekleniyor.

    iPad Air Plus baharda geliyor

    Kredi kartı faizleri yeniden belirlendi

    Asgari ücret için ilk toplantı bugün

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow