hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kayıp-kaçakta iade kararı yargının yükünü artıracak

    Kayıp-kaçakta iade kararı yargının yükünü artıracak
    expand

    Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beşir Fatih Doğan, elektrikte kayıp-kaçak bedellerinin tüketiciye iade edilmesinin yolunu açan Yargıtay kararına ilişkin, "İade edilecek bu bedeller mecburen faturalara yeniden yansıyarak tüketicinin aleyhine olacak" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin kayıp-kaçak iadelerini bireysel davalar açarak alabileceğini ifade ederek, mevcut 6 milyon davanın yargıda zaten yoğunluğa neden olduğunu, bu kararla potansiyel 20 milyon dava daha açılabileceğini dile getirdi.

    Dağıtım şirketlerinden tahsil edilecek kayıp-kaçak miktarının mecburen elektrik faturalarına yeniden yansıtılacağını anlatan Doğan, "Kayıp-kaçağın geri ödenmesi durumunda bu para 20 milyon elektrik abonesinin üzerine yüklenecek. Bu karar her yönüyle ev tüketicilerinin aleyhine sonuç doğurabilecek bir karardır. Bir bakıma sanayiciler ve ticarethanelere ödenecek bu bedelleri meskenlere
    finanse ettirmiş olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

    Uçakta en iyi koltuk nasıl seçilir?

    Yargıtay kararının aynı zamanda iletim, dağıtım, perakende satış ve sayaç okuma bedellerinin de iadesini mümkün kıldığını belirten Doğan, bu işlemlerin birer hizmet olduğunu ve bu hizmetin karşılığının faturalara yansımasından daha doğal bir şey olmadığının söyledi.

    Doğan, elektrikte kaybın trafo ve iletim hatlarından kaynaklanan teknik bir durum olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de yüzde 15'lik elektrik kayıp kaçak oranının yüzde 7'si teknik kayıptan meydana gelir, yüzde 8'lik kısmını ise yasa dışı yapılan kaçak oluşturur. Yargıtay kararı her ikisini de kapsıyor, fakat teknik kaybın iadesini mantıken anlamak mümkün değildir; hukukun hiçbir yerine sığmaz" diye konuştu.

    "Davalar yargıyı tamamen durduracak"

    Faturalardaki kayıp-kaçak bedellerine ilişkin açılan davaların yargının iş yükünü daha da artıracağını vurgulayan Doğan, şöyle konuştu:

    "Kayıp-kaçak olarak adlandırılan bedellerin büyük kısmı sanayi ve ticarethanelerin elektrik faturalarına yansıtılmıştı. Dolayısıyla onların iade bedelleri daha yüksek olacağı için, bu davaları bilinçli bir şekilde açacaklar.

    17 milyon mesken abonesinin de yüzde 20'sinin dava açması bekleniyor. Buna sanayi ve ticarethanelerin davaları da eklenince hali hazırda açılabilecek dava sayısı 5 milyonu buluyor. Yargı sistemi mevcut 6 milyon davayla zaten kilitlenmiş durumda, bu kararla potansiyel 20 milyon davanın önü açıldı. Yeni açılacak davalar da yargıyı tamamen durduracak."

    Tatile turla gidiyorsanız bu haberi mutlaka okuyun!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow