hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faize dokunmadı

    Merkez Bankası faize dokunmadı
    expand

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklentilere paralel olarak bir hafta vadeli repo faiz oranı, marjinal fonlama oranı ve gecelik borçlanma faizini değiştirmedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkilerinin gözlenmeye başladığı belirten TCMB kararında, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir" görüşüne yer verildi.

    Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8.25, marjinal fonlama oranını yüzde 11.25, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.75, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.5 seviyesinde sabit tuttu.

    Reuters anketine katılan 15 kurumun tamamı Ekim ayında hali hazırda yüzde 8.25 seviyesinde olan politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyordu.

    Katılımcıların yine tamamı yüzde 7.50 seviyesindeki gecelik borç alma faizinin sabit kalmasını beklerken, bir katılımcı yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde ve Piyasa Yapıcı (PY) bankalara uygulanan yüzde 10.75 seviyesindeki faizde 25 baz puan indirim öngörüyor.

    Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyrettiğini belirten TCMB notunda "Zayıflayan küresel talebe rağmen ihracat dengeli büyümeyi desteklemeye devam etmektedir" görüşüne de yer verildi.

    Karar metninde de, Eylül ayı toplantı metninden önemli bir farklılık bulunmadığına dikkat çekilen Akbank Ekonomik Araştırmalar'ın notunda, "Öngörülebilir gelecekte para politikasının temel belirleyicisi, enflasyon gelişmeleri olacak. Gerek yıllık enflasyon seviyelerinin hedefe göreli yüksek seyri, gerekse de enflasyon beklentilerinde gözle görülür bir iyileşme olmaması sıkı para politikasını gerekli kılıyor" denildi. Not şöyle devam etti:

    "Haziran sonundan bu yana yaklaşık 26 dolar gerileyen petrol, enflasyon görünümü açısından bir miktar ümit veriyor, fakat manşet enflasyondaki bu yüksek seyrin yılın son çeyreğinde de devam etmesini bekliyoruz. Enflasyondaki düşüş, 2015 yılın ilk çeyreğinde başlayacak ve bu trendin güçlenmesi ancak ikinci çeyreği bulacak. Piyasalar açısından ise, TCMB'nin sıkı para politikası, yatay verim eğrisinin de korunması anlamına geliyor. Dolayısıyla, uzun vadeli faizlerde kalıcı negatif faiz farklarına yol açabilecek bir gelişme olmadığı sürece, TCMB'nin de politika faizini değiştirmesini beklemiyoruz."

    Petrol fiyatları

    Bankacılar, TCMB'nin para politikası metninde bir önceki karara göre önemli bir değişiklik olmadığını kısa vadeli faizleri sabit tutan TCMB'nin metinde petrol fiyatlarındaki düşüşe dikkat çektiğini belirttiler.

    Haziran ayında 115 doların üzerine çıkan Brent petrolün varil fiyatı kısa süre önce 83 doların da altını görerek yaklaşık dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatları saat 1417'de 84.93 dolar seviyesineydi.

    Bankacıların hesaplamalarına göre petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüş cari açığı 3-4 milyar dolar iyileştirebiliyor. Ancak etkinin görülmesi için petrol fiyatlarının kısa vadede değil yıl ortalamasını aşağı çekecek kadar uzun süre düşük kalması gerekiyor.

    TCMB'nin kısa vadeli faizlerde bir değişiklik yapmaması sonrası dolar/TL 2.2400'ten 2.2355'e kadar geriledi. Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de kararların ardından yüzde 8.83'ten yüzde 8.77'ye geriledi.

    Faiz politikasında bir değişikliğe gitmeyen Merkez Bankası bu hafta reeskont kredileri limitini yüzde 25 artıran, dört aydan uzun vadeli kredilerin ihracatçıya maliyetinin 20 baz puan azaltan ve dört yıl aranın ardından bankaların TCMB'de tuttukları TL zorunlu karşılıklara yeniden faiz ödemeye başlayacağını açıklamıştı.

    TCMB, çekirdek yükümlülüklere ilave bir destek sağlamak için, finansal kuruluşların zorunlu karşılıklarının TL tutulan kısmına Kasım ayından itibaren TCMB ortalama fonlama maliyetinin 500-700 baz puan eksiği oranında faiz ödemeye başlayacak.

    Türk CEO'lar hangi üniversitelerden mezun?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow