hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Doğalgaz indiriminin vatandaşa yansıması için erken"

    Doğalgaz indiriminin vatandaşa yansıması için erken
    expand

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya'nın doğalgazdaki indirim teklifinin tüketiciye yansıması için erken olduğunu söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 1 Ocak'tan itibaren Rus doğalgazına yüzde 6 oranında indirim yapma teklifini olumlu bulmakla beraber; devam eden müzakerelerde Türkiye'nin indirim talebinin daha yüksek olduğunu söyledi.

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gerçekleştirdiği resmi ziyarette, Güney Akım hattıyla ilgili yeni gelişmeler, Mavi Akım hattından sevkiyat artırımı gibi konuların yanı sıra, Türkiye'ye ihraç ettikleri gazda yüzde 6'lık indirim teklifleri olduğunu açıkladı.

    Rus heyetin ziyareti ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Yıldız, "Dün, Sayın Putin'in deklare ettiği indirim rakamı Rusya tarafının teklifidir. Tabii ki bu bir adımdır; biz de karşı teklifimizi sunduk. Bu bir müzakeredir, devam edecektir" dedi.

    Müzakerelerin yılsonuna kadar tamamlanmasını beklediğini kaydeden Yıldız, "Çünkü 1 Ocak 2015'ten itibaren sözleşmeden doğan revizyon hakkımız başlayacak. Fiyat konusunda mutabık kalacağımızı ümit ediyorum. (Rusya'nın teklifi) olumlu bir adım olarak değerlendirilmiştir ama bizim verdiğimiz karşı teklif henüz daha nihayetlendirilmemiştir" diye konuştu.

    Yıldız ayrıca, BOTAŞ'ın maliyetin altında doğalgaz satıyor olmasından kaynaklanan yaklaşık 2 milyar liralık zararı olduğunu hatırlatarak, Rusya'dan sağlanacak indirimin sanayi ve bireysel tüketicilere yansıtılması kararı için henüz erken olduğunu söyledi.

    Yeni Güney Akım

    Gazprom ile BOTAŞ arasında imzalanan iyi niyet ve işbirliği anlaşmasına da değinen Yıldız, Rusya'dan çıkıp Bulgaristan'da sonlanması planlanan yaklaşık 60 milyar metreküp kapasiteli Güney Akım projesinin rafa kalkması; bu projenin aynı noktadan başlayıp Türkiye-Yunanistan sınırında bitecek bir projeye dönüşmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

    Yıldız, "Güney Akım'la ilgili yapılacak bir olası anlaşmada BOTAŞ'ın ortaklık yapısı olarak, mali yapı olarak ne tür katkı koyacağı üzerinde herhangi bir görüşme yapmadık, detaya girmedik... (Mevcut) Planlanan güzergahın Trakya'ya girme ihtimaliyle beraber projenin son kısımlarında değişiklik olacağı öngörülüyor" dedi.

    Yıldız, "Proje, önümüzdeki siyasi gelişmelerle beraber, bölgemizdeki gelişmelerle beraber ne tür ayrımcılıklar oluşturacak bunu hep beraber izleyeceğiz. Bu, uluslararası siyasetten arındırılamayacak kadar büyük bir projedir" diye konuştu.

    Gazprom CEO'su Alexei Miller, dün yaptığı açıklamada, "Gazprom Türkiye'ye, 14 milyar metreküpü Ukrayna'dan transit gazın yerine geçmek üzere, 63 milyar metreküp kapasitesinde yeni bir boru hattı inşa edecek" dedi.

    Yıldız, TANAP'ın yeni Güney Akım projesinden zarar görmeyeceğini de bildirdi.

    Öte yandan Yıldız, Rusya'nın Mersin Akkuyu'da inşa edeceği Türkiye'nin ilk nükleer santrali projesi kapsamında bir ay içinde liman inşa ihalesine çıkılacağını belirterek, "Limanın temelini Mart ayında atmayı düşünüyoruz. Bu 800 milyon dolarlık bir dilimdir" dedi.

    Yıldız, reaktör ve ana çekirdek inşaatlarına daha sonra geçileceğini belirterek, "Ama türbin ve jeneratörlerin ihalesi için çalışmalar eş zamanlı devam ediyor. Rusya, 2015 bütçesinden 50 milyar ruble ayırdı bu iş için " dedi.

    "Putin Avrupa'ya gaz savaşı ilan etti"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow