hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici Hakları Derneği'nden BDDK taslağına tepki

    Tüketici Hakları Derneğinden BDDK taslağına tepki
    expand

    Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, bankaların aldığı ücret, komisyon ve masraflara ilişkin yönetmelik taslağını eleştirerek, "Bankaların almış olduğu 'Deli Dumrul' ücretleri yasal hale getiriliyor" ifadesini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çakar, yazılı açıklamasında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) hazırladığı Finansal Tüketicilerden Faiz Dışında Alınacak Ücret, Komisyon ve Masraflara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağını değerlendirdi.

    Bireysel kredilerde "dosya masrafı" yerine "tahsis ücreti" alınacağını savunan Çakar, 100 bin lira konut kredisi çeken bir tüketicinin 500 lira "tahsis ücreti" ödeyeceğini ifade etti. Çakar, şunları kaydetti:

    "Bugüne kadar alınan 'Deli Dumrul' ücretlerinden olan hesap işletim ücreti, para çekme ücreti, yıllık üyelik ücreti, ek kart yıllık üyelik ücreti, kart yenileme ücreti, nakit avans çekim ücreti, fatura ödeme ücreti, arşiv-araştırma ücreti, bakiye sorgulama ücreti gibi ücretler artık yasal hale gelecektir.

    Tüm bu deli dumrul ücretleri yetmiyormuş gibi, yönetmelik taslağının 'Ücretlerin Değiştirilmesi' başlıklı 7. maddesi ile bir takvim yılı içinde tüketicilerin onayı alınarak söz konusu 'Deli Dumrul' ücretleri yüzde 20'nin üzerinde arttırılabilecektir. Tüketicilerin onayı alınmadan ise söz konusu 'Deli Dumrul' ücretleri bir takvim yılı içinde yüzde 20'nin altında artırılabilecektir."

    Söz konusu ücret, masraf ve komisyonların tüketicilerden alınmaması gerektiğini belirten Çakar, "6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasanın 4. maddesi ile bankaların alacağı ücret, komisyon, masraflar konusunda BDDK'ya yetki verilmesinin 'ciğerin kediye teslim edileceği' anlamını taşıyacağını belirtmiştik. Aynen dediklerimiz gerçekleşti" değerlendirmesinde bulundu.

    Bankalar bu işlemlerden ücret alamayacak

    Mutlaka izlemeniz gereken 100 film

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow