hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bank Asya ile ilgili ardı ardına 3 flaş gelişme!

    Bank Asya ile ilgili ardı ardına 3 flaş gelişme
    expand

    Katılım bankası Bank Asya hisselerinin bankanın satış sürecinde Ziraat Bankası ile görüştüğüne yönelik hükümet tarafından yapılan çelişkili açıklamaların artırdığı belirsizlikle sert düşmesinin ardından önce bankanın hisseleri borsada geçici olarak işleme kapatıldı. Gelir İdaresi, Bank Asya'yı vergi tahsilatı yapan bankalar listesinden çıkardı. Son olarak da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bank Asya ile hizmet protokollerinin sonlandırıldığını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hisselerin işleme kapatılmasıyla ilgili Borsa İstanbul'dan yapılan açıklama şöyle:

    "Ulusal Pazar'da işlem görmekte olan Asya Katılım Bankası A.Ş. (ASYAB.E) paylarının işlem sırası, Borsamız Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca, 07.08.2014 tarihinde ikinci seans öncesinde geçici olarak işleme kapatılmıştır."

    Vergi tahsilatına dair protokoller sonlandırıldı

    Gelir İdaresi Başkanlığı da, Asya Katılım Bankası AŞ ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılmasına karar verildiği ve fesih işleminin 8 Eylül'de yürürlüğe gireceğini açıkladı.

    Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) web sitesinde yer alan açıklamada, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre amme alacaklarının bankalar aracılığı ile tahsiline izin vermeye Maliye Bakanlığı'nın yetkili kılındığı belirtilerek, bu yetki kapsamında yapılan protokollerle bankaların vergi tahsilatına aracılık ettiği kaydedildi.

    Vergi tahsilatına yetki veren protokoller ile bankaların yetkilerinin, düzenleyecekleri belgeler, tahsil edecekleri tutarları Hazine hesaplarına aktarma süreleri, tahsilat bilgilerinin elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı kayıtlarına intikali gibi tahsilat işlemlerinin güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlayacak usul ve yöntemlerin belirlendiği, aynı protokollerde tarafların gerekli duyuruyu yapmak koşuluyla vergi tahsilatlarına aracılık işlemini sonlandırmaları mümkün kılındığı belirtilerek, şöyle denildi:

    "Gelir İdaresi Başkanlığınca söz konusu tahsilatların herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek şekilde yapılması hususu sürekli olarak izlenmekte ve gerekli tedbirler alınmaktadır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Asya Katılım Bankası A.Ş. ile yapılmış olan vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırılması uygun görülmüş ve anılan Bankaya yapılan bugünkü tarihli tebligatla gerekli bildirimde bulunulmuştur.

    "Fesih işlemi 8 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girecektir. Banka, bu tarihe kadar vergi daireleri adına vergi tahsilatlarını yapabilecek ve tahsil ettiği tutarları feshe konu protokollerde belirtilen süre ve şekilde Hazine hesaplarına aktaracaktır."

    Bank Asya: "Yasal haklarımızı kullanacağız"

    Bank Asya, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca vergi tahsilatına ilişkin protokollerin feshedilmesinin faaliyetleri üzerinde önemli bir etkisi bulunmadığını ve feshedilme kararına karşı yasal haklarını kullanacağını açıkladı.

    Açıklamayı KAP'a yapan banka protokollerin neden feshedildiğine dair bir gerekçe gösterilmediğini belirtti.

    SGK da hizmet protokollerini sonlandırdı

    Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yapılan açıklamada, "Kurumumuz ile Asya Katılım Bankası arasında imzalanan ve yürürlük tarihleri 1 Şubat 2015'te sona erecek olan Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi Protokolü ile Sağlık Hizmet Sunucuları Protokolünün 8 Eylül 2014 itibariyle sonlandırılması kurumumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda uygun görülmüştür" denildi.

    Açıklamada, bu çerçevede işverenler ile ilgililerin gerekli tedbirleri almaları istendi.

    Babacan: "Yeni bir bilgi yok"

    Bu arada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ev sahipliğinde düzenlenen 7. Ticaret ve Sanayi Şurası'ndan ayrılırken bir gazetecinin "Ziraat Bankası Bank Asya'yı alacak mı almayacak mı tartışmaları var. Yiğit Bulut'un (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı) bu konuda açıklamaları oldu. Yaşananlar nedir?" sorusuna " Dün canlı yayında gelişmeleri tüm açıklığıyla anlattık. Onun haricinde yeni bir bilgi yok" yanıtını verdi.

    Başbakan Yardımcısı Ali Babacan dün katıldığı bir programda, "Ziraat Bankası Bank Asya ile görüşmelere başladı, henüz görüşmeler neticelenmedi ama neticelenirse bizim arzu ettiğimiz bir şey oluşur. Ziraat Bankası, Bank Asya'yı alırsa böylece kamunun bir katılım bankası olmuş olur, biz bunu arzu ediyoruz" demişti.

    Babacan: "Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşüyor"

    Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Yiğit Bulut ise, akşam saatlerinde "Böyle bir alım şu anki finansal kriterlere göre söz konusu değildir... Kimin sahibi olduğu önemli değil.. Bir bankanın 2.8 milyar TL alacağı takibe düşmüşse o bankanın para verip alınması söz konusu değil, BDDK tarafından finansal rasyoları yerine getirip getiremediğinin takibi söz konusudur. Başbakanlık nezdinde böyle bir tasarruf, böyle bir sorgulama, söyle bir alım girişimi yoktur" açıklamasını yaptı.

    Yiğit Bulut'tan Babacan'a Bank Asya yalanlaması

    Neden böyle oldu?


    Bank Asya, 17 Aralık'ta başlatılan yolsuzluk iddiaları operasyonunun ardından hükümet ve Gülen cemaati arasındaki gerilimde cemaate yakın banka olarak değerlendirilmiş ve mevduat çıkışı yaşayarak zor bir sürece girmişti.

    17 Aralık'tan dünkü kapanışa kadar bankanın hisseleri yüzde 35 değer kaybetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu gelişmelerin ardından banka, Mart ayında, mevcut durumda 900 milyon lira olan sermayesini nakit yüzde 33 artışla 1.2 milyar liraya çıkarma kararı alırken, aynı dönemde Qatar Islamic Bank (QIB) ile stratejik ortaklık için münhasıran görüşmeye başladığını ve sermaye artırımına QIB ile oluşabilecek ortaklık yapısına göre karar verileceğini açıklamıştı.

    Ancak, Temmuz başında Reuters'ta yer alan haberde, Bank Asya'nın QIB ile stratejik ortaklık için başlattığı münhasır görüşmelerin sonlandığı ve Ziraat Bankası'nın katılım bankası kurma çalışmaları kapsamında Bank Asya ile görüştüğü belirtilmişti.

    Son olarak Sabah gazetesinde Temmuz sonunda yayımlanan bir haberde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, Bank Asya'nın yurtdışından satın alınma noktasında olmadığını söylediği ifade edilerek Erdoğan'ın "Şu anda Bank Asya iyi bir konumda değil" ifadesine yer verildi.

    Dolar 1, 6 ve 12 ay sonra ne olur?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow