hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 11 ayın yeni zirvesinde!

    Dolar 11 ayın yeni zirvesinde
    expand

    Dolar/TL, hafta sonunda Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen medya kuruluşlarının merkezde yer aldığı operasyonun cemaat ile hükümet arasındaki gerilimi tırmandırması ve benzer operasyonların devam edeceği beklentisinin siyasi risk algısını artırmasıyla gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışarak Ocak sonundan beri ilk kez 2.34'ü aştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik 11 ilde eşzamanlı yürüttüğü soruşturma çerçevesinde haklarında gözaltı ve yakalama kararı bulunan 31 şüpheliden 27'si dün gözaltına alındı.

    TL'deki değer kayıpları Cuma günü de olduğu gibi bugün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları ile hızlandı.

    Erdoğan, dün başlatılan ve Gülen cemaatine yakın polis ve medya çalışanlarına yönelik soruşturmaya ilişkin değerlendirmesinde "kirli odaklara boyun eğenlerin gereken cevabı aldığını ve almaya devam edeceğini" belirtirken; soruşturmayı eleştiren Avrupa Birliği'ne de sert tepki gösterdi.

    Bankacılar yılsonunun yaklaşmış olması nedeniyle piyasadaki likiditenin azaldığını bunun sonucunda piyasa tepkilerinin olması gerektiğinden biraz daha sert yaşandığına da dikkat çektiler.

    Sosyal medyada geçtiğimiz hafta "Fuat Avni" adlı adresten Gülen cemaatini destekleyen medyaya dönük bir operasyon olabileceği yönünde ortaya atılan iddialar ve hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Gülen cemaatine yönelik daha fazla adım atılabileceği sinyali vermesi piyasada baskı yaratarak, dolar/TL'nin 2.30 seviyesini aşmasına neden olmuştu.

    Bu sabah güne 0830'da 2.2968/2.2989 seviyesinde başlayan ve Erdoğan'ın konuşmaya başlamasından önce 2.3260 seviyesinde işlem gören dolar/TL en yüksek 2.3424'ü test ettikten sonra TSİ 1700'da 2.3369/2.3375 seviyesinde işlem gördü. Bu seviyeler ile diğer gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışan TL'deki değer kaybı yüzde 2'ye yaklaştı.

    "Piyasalar açısından bu aşamada sorulacak tek soru var: Arkası gelecek mi?" diyen Istanbul Analytics'den Atilla Yeşilada, "Eğer gelecekse, kötümser senaryoda zararları katlaması kaçınılmaz" dedi.

    Yatırımcıların politik riske önem verdiğini ve ucuz petrolün TL cinsinden varlıkları sigorta etmeye yetmediğini belirten Yeşilada, "Eğer bir adım sonrasında mal varlıklarına el koyma ve Zaman-Samanyolu'nun kamulaştırılmasına gidilirse, AKP'ye muhalif duran veya AKP tarafından düşman sınıfında bilinen sermaye kesiminde telaş baş gösterecek" dedi.

    Öte yandan bankacılar kurdaki yüksek seyir, artan fonlama maliyeti ve siyasi risk endişelerinin yeniden gündeme gelmesi nedeniyle tahvil faizlerinin de yükseldiğini belirttiler. TCMB'nin piyasaya uyguladığı ortalama fonlama maliyetini yükseltmesi de kısa vadeli tahvil getirilerindeki yükselişin daha sert olmasına neden oldu.

    TCMB'nin uzun bir süredir politika faizi olan yüzde 8.25 civarında tuttuğu ortalama fonlama maliyeti bugün yüzde 8.79'a yükseldi.

    Tahvil-bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.30, valörde ise son işlem yüzde 8.41 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün ise spot kapanış yüzde 8.44 bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.39 oldu.

    Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.26 seviyesindeydi, valörde ise son işlem yüzde 8.28 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 8.38 bileşik seviyesinden gerçekleşti.

    Gelişmekte olan ülke para birimlerinin bu hafta gerçekleşecek ABD Merkez Bankası faiz kararı nedeniyle de baskı altında olduğunu belirten bankacılar, dış piyasalarda en önemli gelişmenin Fed'in Çarşamba günü yapacağı açıklamalar olacağını belirtiyorlar. Yaklaşık 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artıracak olan Fed'in, faiz artışlarına yönelik yavaş ve istikrarlı bir yaklaşım benimseyeceği düşünülüyor.

    Yılbaşı ikramiyesiyle nereden kaç ev alınır?

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow