hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar kapandı, işte son durum...

    Piyasalar kapandı, işte son durum...
    expand

    Gelişmekte olan ülke para birimlerinde Rusya'nın notunun indirilmesi ve euro bölgesine ilişkin belirsizlikle yaşanan çıkışlara paralel kur ve faiz yükselirken, bankacılar İş Bankası hisselerindeki kaybın ve yarınki faiz kararı öncesi endişelerin de yükselişi tetiklediğini belirttiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yunanistan'ın borçlarının dört ay süreyle uzatılmasına rağmen euro bölgesi üzerindeki belirsizliğin halen devam etmesi gelişmekte olan ülke piyasalarının satış baskısı altında kalmasının ana nedeni oldu. Bankacılar, TL'deki değer kaybının nedeninin büyük bölümünün Yunanistan'a dair endişeler ve Rusya'nın not indirimi başta olmak üzere küresel gelişmeler olduğunu söylediler.

    Rusya'nın beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin ardından yükseldi.

    Diğer bir taraftan ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki faiz kararı ve İş Bankası hisselerinde yüzde 3'e ulaşan gerileme de TL'deki değer kaybını artıran diğer nedenler oldu.

    TL bugün TSİ 1725'de dolar karşısında yüzde 1 civarında değer kaybederken, rublede değer kaybı yüzde 2.6, diğer gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 0.4-0.7 arasında yer aldı.

    Aktiflerine göre Türkiye'nin en büyük özel bankası olan İş Bankası'nın hisseleri yüzde 3 kayıpla hareket ederken, analistler düşüşte Twitter'da yer alan ve düzenleyici kurumların banka ile ilgili bir adım atabileceği iddialarının etkili olduğunu söylediler.

    Üst düzey bir bankacı, "Bugün TL'deki hareketlilik büyük ölçüde küresel kaynaklı ancak piyasada iç kaynaklı bir endişe olduğu da aşikar. Faiz kararının yaklaşması ve İş Bankası burada önemli iki etken. Aslında bugün piyasadaki endişe geçmişte örnekleri birçok kez görülen bir siyasi riskin yeniden gündeme gelme ihtimali" dedi.

    Güne 2.46'lı seviyelerden başlayan dolar/TL günün en yüksek seviyesi olan 2.4850'ye kadar yükseldi. Kur TSİ 1725'te 2.4741/2.4750 seviyesinde işlem gördü, sepet bazında TL aynı saatte 2.6394/2.6508'e yükseldi.

    MB belirleyici olacak

    TCMB yarın sonuçlarını açıklayacağı Para Politikası Kurulu (PPK) kararının haftanın en önemli iç gündem maddesi olacağını belirten bankacılar ölçülü olarak kabul edilen 25 ile 75 baz puan arasında bir indirimin fiyatlara yansımış olduğunu belirttiler. Ancak bankacılar beklentilerin ötesinde bir indirimin ise piyasada sert satış baskısı yaratabileceği öngörülüyor.

    Uzmanlar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve siyasetçilerin tek seferde yüksek oranlı faiz indirim isteği nedeniyle TCMB'nin enflasyonun izin verdiğinden daha yüksek bir faiz indirimine gitme ihtimalinden endişe ediyorlar. Siyasilerin söylemleri her ne kadar son dönemde azalsa da piyasadaki endişe kısmen de olsa devam ediyor.

    Ekonomistler enflasyondaki düşüşün politika faizinde ölçülü indirimleri meşrulaştırdığını belirtirken, hükümetten gelen açıklamaların Merkez Bankası'nın kredibilitesine zarar verdiğini, TCMB'nin kararları ekonomik nedenlerle alınmış olsa bile dışarıdan böyle görünmediğini belirtiyorlar.

    Ocak verilerinin enflasyonda TCMB'nin öngördüğü kadar hızlı bir gerileme göstermemesi, petrol fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi ve TL'deki değer kaybının etkisiyle faiz indirimlerinin sınırlı kalacağı fiyatlanıyor. Özellikle piyasalardaki oynaklıklara karşı bir sigorta olarak görülen faiz koridorunun üst bandında olası değişiklikler piyasada yakından takip edilecek.

    Reuters anketine göre, yüzde 11.25 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizine tahmin veren 19 katılımcıdan 10'u faiz indirimi öngörüyor.

    Piyasada bu hafta ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in Salı ve Çarşamba günü ekonomi ve para politikasına ilişkin olarak yapacağı açıklamalar da yakından takip edilecek. Bankacılar Yellen'in açıklamalarının haftanın en önemli dış gündem maddesi olacağını belirttiler. Yarın ayrıca ECB Başkanı Mario Draghi'nin TSİ 1600'da yapacağı açıklamalar da izlenecek.

    Tahvil/bono piyasasında ise, iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvil, Cuma günü spot kapanışta yüzde 8.07 seviyesinden tamamladı valörde son işlem yüzde 8.22 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.34 oldu.

    Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.77 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 7.88 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.98, valörlüde yüzde 7.96 oldu.

    Neil Patrick Harris'dan iç çamaşırlı gönderme!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow