hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ateşkes sonrası dolar bir anda düştü

    Ateşkes sonrası dolar bir anda düştü
    expand

    Yunanistan'ın borç görüşmeleriyle ilgili tedirginlik ve sağlanan ilerlemeyle ilgili çelişkili açıklamalarla dün 2.5155 ile yeni zirvesine yükselen kur bugün Ukrayna'da ateşkes sağlanması ve Fed faiz artışlarının zamanlamasını ötelenebileceği umutlarını arttıran ABD veriyle yönünü aşağı çevirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de perakende satışlar Ocak'ta yüzde 0.8 ile beklentilerin üzerinde azalırken, otomotiv dışındaki çekirdek satışlar da yüzde 0.9 ile yine beklentilerin üzerinde düşüş kaydetti.

    Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna liderleri, Ukrayna'nın doğusunda yaşanan çatışmaların son bulması için uzlaştılar. Anlaşma 15 Şubat itibarıyla devreye girecek bir ateşkesi de içeriyor. Ateşkesi ağır silahların ülkeden geri çekilmesi izleyecek.

    Güne 2.50'nin hemen üzerinde başlayan kur gün boyunca aşağı yönlü bir seyir izlerken TL dün olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. Kur, ABD verisinin ardından 2.4768 ile günün en düşük seviyesine geriledikten sonra TSİ 1600'da 2.4825/2.4830 seviyesinde işlem gördü.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerin sertleştiği 16 Ocak'tan bugüne kadar TL, dolar karşısında yüzde 10 ile en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimleri arasında ilk sıralarda yer aldı.

    Bankacılar son bir kaç gündür siyasilerden TCMB'ye yönelik bir eleştiri gelmemesinin ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın bugün TCMB'ye yönelik, piyasalar tarafından olumlu algılanan açıklamasının TL'yi desteklediğini belirttiler.

    Babacan, TRT Haber televizyonunda yaptığı açıklamalarda küresel döviz piyasasında volatilitenin çok yüksek olduğunu ve TL'de yaşananların önemli bölümünün dış piyasadaki dalgalanmalarla alakalı olduğunu belirtti.

    Babacan, serbest kur rejiminde hükümetin kur hedefi olmamasına karşın enflasyona geçişkenlik nedeniyle birinci önceliği enflasyonla mücadele olarak tanımlanmış TCMB'nin "kurlar beni ilgilendirmez" demesinin mümkün olmadığını belirterek, TCMB'nin fiyat istikrarı için kuru takip ederek gerekeni yapabileceğini söyledi. Babacan, bakanlar tarafından zaman zaman telaffuz edilen kur seviyelerinin şahsi görüşleri olduğuna dikkat çekerken, nihai değerlendirmenin TCMB'ye ait olması gerektiğini belirtti.

    Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu'nun hükümet tarafından atanan "teknik kapasitesi yüksek" kişilerden oluştuğunu da değinen Babacan kurulun tüm eleştirileri dinleyip değerlendirdiğini belirtti.

    Son dönemde ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarının yaklaşmasıyla sert gerileyen TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün de petrol fiyatlarındaki yüzde 4'ün üzerindeki düşüşün desteğiyle benzer para birimlerine göre bir miktar daha az olmuştu.

    Tahvil/bono piyasasında da bugün düşüş yönlü bir seyir izlendi.

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta yüzde 8.32 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.27 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.26 seviyesinden gerçekleşirken valörde TSİ 1604'te son işlem yüzde 8.19 oldu

    Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.96 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.91 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.83 seviyesinden gerçekleşirken valörde TSİ 1604'te son işlem yüzde 7.72 oldu.

    Euro Bölgesi Yunanistan'da uzlaşamadı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow