hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar güne sert yükselişle başladı

    Dolar güne sert yükselişle başladı
    expand

    İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) sürpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesinin piyasalarda şok etkisi yaratırken küresel risk iştahında yaşanan dalgalanma dolar/TL'ye de aynı şekilde yansıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yüksek getiri arayan küresel yatırımcıların küresel düşük faiz ortamında TL gibi nispeten yüksek faiz veren ülkelere yönelmesi özellikle uzun vadeli tahvillerde faizlerde düşüşe işaret ediyor.

    Bugün iç piyasada TCMB beklenti anketi izlenirken TSİ 1200'da Aralık ayı Euro bölgesi enflasyon 1530'da ise ABD'de Aralık ayı TÜFE ve çekirdek TÜFE, 1615'te Aralık ayı sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı 1655'te ise ABD Michigan tüketici güven endeksi verileri takip edilecek.

    Dün İsviçre kararı ile 2.30'un üzerine çıkan ancak yönünü tekrar aşağı çevirerek 2.28'li seviyelere gerileyen dolar/TL gece hacimsiz piyasada 2.33 seviyesini aştı. Kur güne TSİ 0842'de 2.3087/2.3139 seviyesinden başlarken sepet bazında TL 2.4981/2.5032 seviyesinde işlem gördü.

    Bankacılar gece geç saatlerde kurda hacimsiz yükselişin bu hafta ikinci kez yaşandığını hatırlatırken hacimlerin artması ile birlikte likidite boşluğu nedeniyle oluşan yükselişin bir bölümünün aynen kısa süre öncede yaşandığı gibi geri alınabileceğini söylediler.

    Euro, İsviçre Merkez Bankası'nın (SNB) sürpriz bir kararla euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesinin, ECB'nin gelecek hafta geniş kapsamlı bir tahvil alımı başlatmasının neredeyse kesin olduğu beklentisi oluşturmasıyla 11 yılın en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

    Euro SNB'nin dünkü açıklamalarının ardından İsviçre frankı karşısında bugüne kadarki en büyük bir günlük düşüşünü kaydetti. Dolar karşısında dün 1.15675'e kadar düşen euro ise bugün hafif yükselerek 1.1637 seviyesinde işlem gördü.

    Faizler düşüşte

    Küresel düşük faiz ortamı ise özellikle TL cinsi verim eğrisinin uzun vadelerde faizlerdeki düşüşü destekliyor. Gelişmiş ülkelerin faizlerinin sıfıra yakın hatta bir kısmının negatifte bulunması getiri arayışları olan yatırımcıları TL gibi nispeten yüksek faiz veren ülke sabit getirilerine yönlendiriyor.

    Dün küresel düşük faiz ortamının desteğiyle 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz 1.5 yıl aradan sonra ilk kez yüzde 7'nin altına geriledi.

    Tahvil/bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi dün yüzde 7.05, valörde son işlem ise yüzde 7.11 seviyesindeydi. Dün işlem bazında görülen en düşük seviye ise yüzde 6.99 oldu.

    Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 7.26 ortalama bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.33 oldu.

    İŞ ARAYANLARA ÖNERİLER...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow