hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar yeniden zirveye çıktı

    Dolar yeniden zirveye çıktı
    expand

    Dolar/TL, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret eden istihdam verisi ardından 2.4735'e kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini görürken gösterge iki ve 10 yıllık tahvil faizleri de yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD'de tarım dışı istihdam Ocak ayında beklentilerin üzerinde artarken, çalışanların ücretlerinde önceki ayki düşüşün ardından kaydedilen belirgin artış Fed'in yıl ortasında faiz artıracağına dair beklentileri kuvvetlendirdi.

    TSİ 1530'da açıklanan verinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert değer kaybı yaşanırken dolar/TL 2.4350'den kademeli olarak 2.4735'e kadar sert bir yükseliş kaydetti. TL'deki değer kaybı diğer gelişmekte olan ülke para birimleriyle benzer seviyelerde oldu. Dolar/TL TSİ 1716'da 2.4665/2.4670 seviyesinde bulunuyordu.

    ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam Ocak ayında 257,000 arttı. Kasım ve Aralık ayları için yapılan revizyon ise istihdamın daha önce açıklanan seviyeinin 147,000 kişi üzerinde arttığını gösterdi.

    İstihdamın bu ölçüde artması tüketicilerin ekonomiyi düşebileceği zor durumlardan çıkarabileceği şeklindeki görüşleri destekliyor.

    New York merkezli RBC Capital Markets ekonomisti Tom Porcelli, "Neyle kıyaslarsanız kıyaslayın veri çok iyi. Tüketicilerin son derece yapıcı bir şekilde güçlendiğine dair yeni bir kanıt sunuyor" dedi.

    Yapılan revizyona göre Kasım ayında tarım dışı istihdamda 423,000 ile 2010 Mayıs ayından bu yana en büyük artış kaydedildi.

    Son bir kaç gündür TCMB'ye ve TCMB'nin bağımsızlığına yönelik eleştirilerle TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde değer kaybediyordu. Ancak son iki gündür siyasilerden ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu yönde bir eleştiri gelmemesi sonrası TL gelişmekte olan ülkelere paralel bir seyir ziliyor.

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmedi. Ardından Erdoğan'ın TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin eleştirileri ise TL'yi baskı altında bırakıyordu.

    Analistler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ekonomik gerçeklerden gittikçe uzaklaştığından endişe ediyor.

    Faizde yükseliş sürüyor

    TCMB'nin ara bir PPK kararı ile faiz indirimine gitmeyeceğinin kesinlik kazanması ve kurdaki volatil seyirle TL cinsi tahvil bono piyasası genelinde de yükseliş devam ediyor.

    İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.82 oldu. Dün işlem bazında en yüksek faiz ise yüzde 8.04 seviyesi test edildi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.68 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.04 oldu.

    Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.53 valörde son işlem yüzde 7.51 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.43 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.62 oldu.

    IMF, Türkiye'nin büyüme tahminlerini değiştirdi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow