hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Endişeler artıyor, dolar yükseliyor

    Endişeler artıyor, dolar yükseliyor
    expand

    Dünya Bankası petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel büyüme tahminlerini düşürürken yeniden küresel büyüme endişelerini artırırken dolar/TL'de gece hacimsiz piyasada yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Euro bölgesi, Japonya ve bazı gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığa dikkat çeken Dünya Bankası, Haziran'da yüzde 3.4 olarak açıkladığı 2015 küresel ekonomi büyüme tahminini yüzde 3'e düşürdü.

    Büyüme tahminini düşürdü

    Bankacılar petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya gibi komşu ülkelere ilişkin endişeleri arttırdığına da dikkat çekerken kurdaki yükselişin TSİ gece 2-4 arasında gerçekleşmesinin işlemlerin tamamen hacimsiz piyasada gerçekleştiğini gösterdiğini söylediler.

    Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel riskten kaçış bir anda artmış görünüyor. Buna ilişkin net bir haber ya da gelişme yok. TL'yi de etkileyen bu. Kurdaki yükselişin oldukça illikit piyasada gerçekleşmesi piyasada fiyatlamaların tam olarak net olmayabileceğini gösteriyor. Likidite oluştuktan sonra bu seviyelerin kalıcı olup olmayacağı izlenmeli. Mesela kur yeniden 2.28'li seviyelere gerilerse çok şaşırtıcı olmamalı. Rusya'ya ilişkin gelişmeler de önemli" dedi.

    Borsa 88 bin puanı aştı!

    Dünya Bankası Rusya'nın bu yıla ilişkin GSYH tahminini yüzde 0.7 daralmadan yüzde 2.9 daralmaya revize etti.

    Fed'in faiz artışında acele etmeyeceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kısa sürede yeni bir gevşeme adımı atacağı beklentileriyle küresel piyasalarda artan risk iştahı ve petrol fiyatlarının 6 yılın en düşük seviyesine gerilemesiyle dolar/TL dün 1 ayın en düşük seviyesinde seyrediyordu.

    Dün akşam saatlerinde 2.28'li seviyelerde işlem gören dolar/TL bu sabah TSİ 0840'tagüne 2.2955/2.2970 seviyesinden başlarken sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5006/2.5026 seviyesindeydi.

    Bir süredir devam eden küresel düşük faiz ortamının Fed açıklamalarıyla desteklenmesi ve talepli Hazine ihaleleri ile faizlerde aşağı yön dün de devam etmesini sağladı.

    Tahvil/bono piyasasında 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin spot kapanışta ortalama bileşik faizi dün yüzde 7.21, valörde son işlem ise yüzde 7.21 seviyesindeydi.

    Öte yandan 16 Kasım 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 7.44 ortalama bileşik seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.53 oldu.

    Listeye giren tek Türk şirket...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow