hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Petrol ve dolar gelişen piyasaları vurdu

    Petrol ve dolar gelişen piyasaları vurdu
    expand

    Yatırımcıların ABD parasına olan iştahı ve son beş yılın en düşük seviyesine düşen petrol fiyatları gelişen piyasaların para birimlerini vurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin paraları, Pazartesi günü dolar karşısında son 14 yılın en düşük seviyesine indii.

    Gelişmekte olan ülkelerde döviz kurlarının dolara karşı gücünü ölçen JP Morgan Gelişen Piyasalar Para Birimi Endeksi, faaliyete geçtiği 2000 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

    Güçlenen dolar Pazartesi günü yüzde 4 düşerek varil başına 66 dolara kadar inen Brent ham petrol fiyatları üzerinde daha da fazla baskı yarattı ve bu durum enerji şirketleri ile petrol üreten ülkelerin canını daha da yaktı.

    Petrol düellosu!..

    Petrol fiyatları bu yılın başından bu yana yüzde 40 düştü.

    Dolardaki yükseliş en çok da gelişen piyasaları vurdu. Çin'deki yavaş büyümeden kaynaklanan zayıf ihracat ve malların fiyatlarında meydana gelen düşüşler, Rusya, Nijerya ve Meksika gibi doğal kaynak ihracatçılarını vurdu.

    Ukrayna nedeniyle Batı'nın yaptırımlarıyla başa çıkmaya çalışan Rusya son günlerde rublede 1998 ekonomik krizinden bu yana tek bir günde görülen en büyük düşüşü gördü. Nijerya'nın parası naira da bu ayın başında ABD doları karşısında rekor düşüş yaşadı.

    Hatta büyük oranda petrol tüketen ve daha ucuz ham petrol fiyatlarından kar etmesi gereken Türkiye ve Güney Afrika bile bu durumdan olumsuz etkilendi.

    Baring Asset Management sabit gelir bölümü başkanı Alan Wilde konuyla ilgili Financial Times gazetesine yaptığı yorumda, "Şu anda gelişen piyasaların paralarında olanlar, içerdeki faktörlerle değil dışarda olup bitenle çok daha fazla ilgili" dedi.

    Güney Afrika gibi Türkiye de mal ihraç eden bir ülke olmadığı için Türk lirası Ekim ayından bu yana en zayıf hale geldi.

    HSBC uzmanı Murat Toprak Financial Times gazetesinde yayptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin düşen petrol fiyatlarından en çok faydanalan ülkelerden biri olması gerekiyor. Gördüğümüz hareketler piyasalarda gidişatın bir hayli değiştiğini gösteriyor" dedi.

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow