hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Piyasalar Yellen'in açıklamaları ile pozitif

    Piyasalar Yellenin açıklamaları ile pozitif
    expand

    Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in dünkü açıklamalarının faiz artırım sürecine ilişkin beklentileri ötelemesiyle pozitif bir seyir izliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Yellen, dün ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda ekonomik koşulların toparlanmayı sürdürmesi durumunda faizlerin artırılabileceğini belirtirken, faizlerin artırılmadan önce Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) metninde bulunan "sabırlı olunacak" ifadesinin kaldırılacağını, bu ifadenin en az iki toplantıyı içerdiğini kaydetti.

    Yellen ayrıca enflasyon görünümü konusunda güvenli olunduğunda faiz artırımının uygun olacağını ve istihdamın toparlansa da iyileşme için daha alan bulunduğunu ifade etti.

    Açıklamaların ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2'nin altına gerilerken, pay piyasalarında rekorlar geldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,51 yükselerek 18.209 puan ile tüm zamanların kapanış rekorunu kırarken, S and P 500 endeksi de yüzde 0,28 artışla kapanış rekorunu 2,115 puana taşıdı.

    Yellen: "Gelecek 2 toplantıda bizden bir şey beklemeyin"

    Avrupa tarafında, Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın, mali programın 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu reformlar listesini onaylaması ve Yellen'in açıklamalarının ardından avro/dolar paritesinin bir aydır içinde bulunduğu yatay bant içindeki seyrini devam ettirmesi dikkati çekti.

    Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,67, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 yükseliş kaydederken, Yunanistan'da ASE endeksi yaklaşık yüzde 10 değer kazandı.

    Yurtiçinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararının ardından yatay bir seyir izleyen piyasalar, Yellen'in açıklamaları ile pozitife döndü.

    Dün gün içinde 2,4876 seviyesine kadar yükselen dolar/TL 2,46 sınırına kadar gerilerken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,47 artışla 86.691 puandan tamamladı.

    Dün açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarında TCMB, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7,50'ye çekerken, faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e ve faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7,50'den yüzde 7,25'e indirdi.

    Analistler, Yellen ile gelen iyimserliğin çok güçlü olmadığını, bundan sonra da ABD verilerinin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor.

    Bugün ABD'de açıklanacak yeni konut satışları verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, yurtiçinde 2,4640 seviyesinde dengelenen dolar/TL'nin 2,46'nın altına gerilemesi durumunda pozitif havanın etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow