hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TL bugün sınırlı değer kazandı

    TL bugün sınırlı değer kazandı
    expand

    İç siyasi endişelerle son iki ayda gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL bugün dolar karşısında hafif değer kazandı. Bankacılar küresel piyasalarda bugün genel olarak iyimser bir havanın hakim olduğunu belirttiler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TL'deki negatif ayrışma piyasada satış baskısı olduğu günlerde belirginleşirken bankacılar yarın 2014 yılı büyüme, Cuma günü ise enflasyon verilerini takip edilecek.

    Cuma günü 2.60'ın hemen üzerindeki dolar/TL bu sabah güne 2.61'in üzerinde başlarken kur TSİ 1651'de 2.6045/2.6045 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7133/2.7140, euro/TL 2.8223/2.8233 seviyesindeydi.

    İhracatın AB'de ve orta doğuda volatil seyretmesi, lokal endişelerin de yarattığı belirsizlikle yatırımların ve tüketimlerin de artmaması nedeniyle 2014 yılının son çeyreğinde büyümenin yüzde 2'de kalması, 2014'te ise büyümenin yüzde 2.7 ile revize hükümet hedefinin de altında kalması bekleniyor.

    GSYH verilerinin ardından ise Cuma günü açıklanacak enflasyon verileri beklenecek. Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mart'ta medyan bazında yüzde 0.89 artış beklenirken, 2015 sonu TÜFE beklentisi ise TL'deki değer kaybının da etkisiyle bir ay önceki anketteki yüzde 6.30'dan yüzde 6.80'e yükseldi.

    AKP'de güç mücadelesi

    Gelişmekte olan para birimleri ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının beklentilerden yavaş olacağını açıklamasıyla dolar karşısındaki kayıplarının büyük bölümünü telafi ederken TL iç siyasi gelişmelerle aynı dönemde benzer toparlanmayı yaşayamadı.

    Bankacılar ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceği endişelerinin TL'yi baskıladığını belirtiyorlar. Bir diğer taraftan ise seçim yaklaştıkça parti içinden 10 yılı aşkın iktidar süresi boyunca ilk kez "çatlak ses" olarak adlandırılan ve partililerden birbirlerini hedef alan açıklamalar gelmesi de piyasalardaki yeni endişeleri beraberinde getiriyor.

    Piyasada bu etkilerin belirgin olarak görülmeye başlandığı 28 Ocak'tan bugüne TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 değer kaybederken diğer gelişmekte olan para birimlerinde kayıplar daha sınırlı kaldı ya da değer kazançları görüldü.

    Rus para birimi ruble yüzde 18 ile bu dönemde dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olurken yolsuzlukla mücadele enden Brezilya reali ise yüzde 18 değer kaybetti. TL'nin ardından en çok değer kaybeden para birimi olan Güney Afrika randında ise değer kaybı yüzde 2 ile sınırlı kaldı.

    Tahvil/bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.77 oldu. Bugün de spot kapanış ise yüzde 8.77 seviyesinde gerçekleşti. Yeni 10 yıllık gösterge tahvil olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanış yüzde 8.50 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.43 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 8.44 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.40 oldu.

    İnsanların para kazandığı 10 garip yol

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow