hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ve FED kararını açıkladı!

    Ve FED kararını açıkladı
    expand

    ABD Merkez Bankası (FED) sabırlı ifadesini kaldırdı. Bu açıklamanın ardından FED'in Haziran ayındaki toplantısında faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentiler kuvvetlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini değiştirmedi, faiz artırıma ilişkin yönlendirmede kullanılan "sabırlı" ifadesini kaldırdı. Fed'in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) bugün sona eren Mart ayı toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. Bildiriye göre, FOMC üyeleri "sabırlı" ifadesinin kaldırılmasına yönelik kararı oy birliğiyle aldı.

    Söz konusu kararın, FOMC'nin faiz artışına ne zaman başlanacağına karar verdiği anlamına gelmeyeceği kaydedilen bildiride, "Komite, faiz artışına işgücü piyasasının daha fazla iyileşme gösterdiğinden ve enflasyonun yüzde 2 hedefine yaklaştığından emin olunduğunda başlanmasının uygun olacağını öngörüyor" ifadesine yer verildi.

    Bildiride, ayrıca faiz artışına Nisan ayı toplantısıyla başlanmasının mümkün olmadığı belirtildi. ABD ekonomisinin geçen Ocak ayında gerçekleştirilen son FOMC toplantısından bu yana yavaşlama gösterdiği ifade edilen bildiride, işgücü piyasasının ise güçlü istihdam artışı ve düşen işsizlik oranıyla iyileştiği aktarıldı. Bildiride, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine yer verilerek, gerileyen enerji fiyatlarının enflasyona etkisinin "geçici" olarak nitelendirilmesi dikkati çekti. FOMC bildirisinde şu ifadeler yer aldı:

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "Komite, kısa vadede daha da düşmesi beklenen enflasyonun işgücü piyasasındaki iyileşme ve enerji fiyatlarının geçici etkisinin kaybolmasıyla orta vadede yüzde 2 hedefine yaklaşacağına inanıyor. Komite enflasyona ilişkin gelişmeleri yakından takip etmeye devam edecek". Bildiride dikkati çeken bir başka nokta ise Fed başkanlarının yıl sonuna ilişkin federal fonlama oranı beklentisinin yüzde 1,125'ten yüzde 0,625'e indirilmesi oldu.

    Fed, büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı yönlü revize etti

    ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelleyen Fed, bu yılki büyüme tahmini yüzde 2,3 ila 2,7 aralığına çekti. Söz konusu büyüme tahmini, geçen yılın Aralık ayında açıklanan raporda ise yüzde 2,6 ila yüzde 3 arasındaydı. Fed, ayrıca gelecek yıla ilişkin büyüme tahminlerini de yüzde 2,5 ila 3 aralığından, yüzde 2,3 ila 2,7 aralığına revize etti. Fed'in enflasyon beklentileri de benzer şekilde aşağı çekildi. Bir önceki raporda enflasyonun bu yıl yüzde 1 ila 1,6 ve gelecek yıl yüzde 1,7 ila 2 aralığında seyredeceği tahmininde bulunan Fed, söz konusu tahminlerini sırasıyla yüzde 0,6 ila 0,8 ve yüzde 1,7 ila 1,9 aralığına düşürdü. Aralık 2014'te yüzde 1,5 ila 1,8 aralığında açıklanan 2015 yılı çekirdek enflasyon beklentisi de yüzde 1,3 ila 1,4 aralığına güncellendi. Fed, öte yandan işsizlik oranına yönelik bu yıl için yüzde 5,0 ila 5,2 arasında büyüme tahmini ortaya koydu. Bu tahmin, önceki raporda yüzde 5,2 ila 5,3 aralığındaydı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fed Başkanı Janet Yellen, bu akşam yapacağı basın toplantısıyla FOMC kararlarını değerlendirecek.

    PİYASALAR KARARI BEKLİYORDU

    Merkez Bankası'nın (TCMB) dün beklentilere paralel olarak kısa vadeli faizleri sabit tutması ve bugün ekonomistlere gerçekleştirilen sunumda geleceğe yönelik faiz adımlarına ilişkin sinyal vermemesi sonrası piyasa Fed kararına odaklandı.

    ABD'de açıklanan güçlü istihdam verileriyle birlikte Fed'in faiz artırımlarına karar verirken "sabırlı" olacağı şeklindeki ifadesinden bugün vazgeçmesi, ancak faiz artırım kararını enflasyon başta olmak üzere ekonomideki gelişmelere bağlı olarak alacağı düşünülüyor. En son 2006 ortasında faiz artırımına giden Fed, politika faizini 2008 sonundan bu yana sıfır ile yüzde 0.25 aralığında tutuyor.

    Akşam TSİ 2000'de yayımlanacak yazılı Fed açıklaması, Fed üyelerinin enflasyon ve faizlere yönelik yeni tahminlerini de içerecek. Bazı uzmanlar ABD'de faizlerin ileriki yıllarda ulaşacağı düzeye dair tahminlerin düşürülebileceğini ifade ediyorlar. Açıklamanın yarım saat ardından ise Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısı düzenleyecek.

    Dolar/TL güne başladığı 2.6150'li seviyelerden sınırlı bir yükselişle günü TSİ 1718'de 2.6183/2.6395 seviyesinde tamamladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.6900/2.6945, euro/TL 2.7660/2.7690 seviyesindeydi.

    Merkez Bankası dün siyasilerin yaklaşan seçim öncesi indirim isteklerine karşın TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının dezenflasyon sürecine risk oluşturmaya başlamasıyla iki ay üst üste indirimlerin ardından Mart'ta kısa vadeli faizleri sabit tuttu.

    TCMB bugün ise ekonomist toplantısında dünkü kararlarının büyük bölümünü yinelerken bir diğer taraftan ise öncü göstergeler ilk çeyrekte iktisadi faaliyette toparlanmaya işaret etmemekte olduğu görüşünü de yineledi.

    Bankacılar TCMB'nin açıklamalarından TCMB'nin yüzde 5.5 olan yıl sonu enflasyon tahminini 30 Nisan'daki yılın ikinci enflasyon raporunda yukarı yönlü güncelleyebileceği mesajını aldıklarını belirttiler. Reuters anketlerinde enflasyonun yıl sonunda yüzde 6.30 olması beklenirken bankacılar TL'deki değer kaybı ile her ay beklentilerini daha da yukarı revize ediyorlar.

    Tahvil/bono piyasasında ise iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilinde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.76 seviyesinden gerçekleşirken bugün spot kapanış yüzde 8.77 oldu. 10 yıllık 24 Temmuz 2024 itfalı gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.46 valörde son işlem ise yüzde 8.43 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.42 olurken valörde son işlem yüzde 8.31 seviyesindeydi.

    Piyasada Fed'in faiz kararları ardından ise kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Cuma günü açıklayabileceği not değerlendirmesi takip edilecek. Fitch'in ülke notu derecelendirme takvimine göre Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirme 20 Mart Cuma günü ve 18 Eylül Cuma günü yayımlanabilecek. Fitch Türkiye'yi "durağan" görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük kademe olan BBB- seviyesinde derecelendiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünya liderlerinin maaşları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Motorine indirim geldi

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow