hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    AK Parti'den ilk faiz tepkisi

    AK Partiden ilk faiz tepkisi
    expand

    AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Bülent Gedikli, Merkez Bankasının faiz kararına ilişkin, "Bu işin tadı kaçtı artık. Merkez Bankasının bu kararına bir ekonomi doktoru olarak da siyasetçi olarak da anlam veremiyorum" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gedikli, Merkez Bankası'nın, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,25'ten yüzde 7,75'e indirmesine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

    Tüm ülkelerin deflasyonun ilacını aradığını, Türkiye'de de enflasyon trendinin aşağı yönlü olduğunu ve olacağını belirten Gedikli, "Bunu herkes görüyor da Merkez Bankası nasıl görmüyor anlamıyorum. Bu işin tadı kaçtı artık. Tüm veri setini önüme alıp eko-politik analiz yaptığımda, Merkez Bankasının bu kararına bir ekonomi doktoru olarak da siyasetçi olarak da anlam veremiyorum" diye konuştu.

    Merkez Bankasının proaktif kararlar alamamasını eleştiren Gedikli, şunları kaydetti:

    "Bugün dünyada finans krizinin pençesinden kurtulamayan ülkelerde de bunu görüyoruz. Bu ülkelerin merkez bankaları, siyasi gelişmeler ve sosyolojik yapıları birlikte analiz edip, yani ekonomi-politik vizyonla doğru zamanda doğru hamleleri yapamadıkları için halen sıkıntı yaşıyorlar.

    Merkez Bankası, statükocu ve kısıtlı bakış açılarıyla karar veren, esnek karar alamayan yapılardan kurtulması için bağımsız. Türkiye 2023 hedeflerine kilitlenmiş durumdayken değişiyor, gelişiyor. Kurumlarımız da ülkemiz kadar dünyaya entegre kararlar alabilmeli ama bunu aynı zamanda lokomotifi olan ihracatçıya, üreticiye ve vatandaşa katkı sağlayacak şekilde yapabilmeli."

    Merkez Bankası faizi yarım puan düşürdü

    Önemli ama yetmez!

    AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de, faiz indiriminin önemli ancak yeterli olmadığını bildirdi.

    Koçer, şunları kaydetti:

    "17 Aralık sonrası 2014 Ocak ayında tek haneli rakamdan çift haneli rakama çıkan faiz, mayıs, haziran ve temmuz aylarında gelen 0,50 civarındaki indirimlere rağmen uzun süredir maalesef 8,25'te bekletiliyordu.

    Türkiye ekonomisi, Ar-Ge ve inovasyon merkezli sanayi, üretim ve ihracat üzerinde yükseliyor. 2014'te son 24 yılın en yavaş büyümesini gerçekleştiren Çin'e karşılık yıllardır kesintisiz büyüyen ve 2015 için yüzde 4 büyüme hedefi koyan bir Türkiye var artık.

    Tüm bu gelişmeler ve piyasa beklentilerine karşılık gerçekleştirilen bu indirimin, sanayimiz, ticaretimiz ve ekonomimiz için önemli ancak yeterli olmadığını düşünüyorum."

    "Beklentilerimizi karşılamadı"

    Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Geçen gün söylemiştim 'tam zamanı' diye ama beklentilerimizi karşılamadı. Biz daha cesur bir faiz indirimi bekliyorduk" dedi.

    Faiz arttıkça yatırımın azaldığına, faiz azaldıkça yatırımın arttığına dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:

    "Yüzde 6'nın altında bir enflasyon bekliyoruz. Yüzde 6'nın altında enflasyon beklerken, yüzde 7,75 alt bant bizim beklentilerimizle çok da uyumlu değil. Bir fırsat kaçtı, ümit ediyorum ki Merkez Bankası bunu tekrar değerlendirir, bir sonraki toplantıda en azından bazı telafi edici kararları alır ama Türkiye'de faizler yükseldikçe yatırımlarda azalma olur.

    Ayrıca faizlerin maliyetler açısından enflasyonu da yükseltici katkısı var. Bizde faizler maliyete yansıyor, maliyete yansıyınca fiyatlar artıyor, fiyatların artması da enflasyon demek. Hem yatırımların artması, hem de maliyetlerin düşmesi açısından faizin olabildiği en düşük seviyeye çekilmesinde yarar var."

    "Biz reel faizin sıfır olmasını isteriz" diyen Işık, bir yıllık öngörülen enflasyon ile bir yıllık faiz arasındaki makasın çok dar olmasını, hatta sıfır olmasını arzu ettiklerini söyledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow