hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeybekci: "Büyüme istenen gibi olmayacak ama..."

    Zeybekci: Büyüme istenen gibi olmayacak ama...
    expand

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, büyümenin 2015 ilk çeyrekte istenen gibi olmayacağını ancak negatif de gelmeyeceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeybekci, büyümenin 2014'te yüzde 3.3 olan OVP hedefinin altında yüzde 2.8-3 aralığında olacağını, Mart'tan sonra hem büyümenin hem ihracatın toparlanmaya başlayacağını söyledi.

    Türkiye-Polonya İş Forumu'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "2014 yılı tabiî ki dış ticaret ve büyüme rakamları açısından istediğimiz şekilde sonuçlandı diyemeyiz, ama her şeye rağmen 2014 rakamlarının yüzde 2.8-3 aralığında geleceğini tahmin ediyoruz" dedi.

    OVP'de 2014 büyüme hedefi başlangıçta yüzde 4 olarak belirlenmiş daha sonra küresel belirsizlikler neden gösterilerek yüzde 3.3'e revize edilmişti.

    NTV ve CNBC-e canlı yayında sorularını yanıtlayan Zeybekci, 2015'te büyümenin 2014 yılından daha iyi geleceğini belirterek, "Şu anda 2015 yılı büyüme tahminini revize etmeye gerek yok" dedi.

    TCMB'nin faiz indirimlerinin zamanında yapılmamasının maliyetini "15 milyar dolar" olarak nitelendiren Zeybekci, "Faizlerin uygun seviyeye inmesini istemek hakkımız. Dövizde dalgalanma olmadan faizler düşürülebilirdi. Faiz indirimi konusunda hala atılacak adım var" dedi.

    Geçen yılın son çeyreğine ve tamamına ilişkin gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) verileri 31 Mart'ta saat 1000'da açıklanacak. Reuters'ın 24 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre büyümenin son çeyrekte yüzde 2'de 2014'te ise yüzde 2.7'de kalması bekleniyor.

    Zeybekci 2014 büyümesinin neredeyse tamamının ihracat kaynaklı olduğuna dikkat çekerken, "Yani ihracatın büyümeye katkısının olmadığı halde (olmasa) hemen hemen sıfıra yakın büyüme gerçekleşmiş olacaktı. 2014'te iç piyasanın büyümeye katkısını görmedik" dedi.

    Bu yıl içinde iç piyasanın büyümeye katkı vermeye başlayacağını belirten Zeybekci, "Mart'tan sonra ihracatın tekrar toparlanmaya başlayacağını ve büyümeye katkı vermeye başlayacağını görüyoruz. 2015 birinci çeyrekte büyüme rakamları beklediğimiz seviyelerde gelmeyecek, eksi gelmeyecek ama istediğimiz seviyede de gelmeyecek. Ancak ikinci çeyrekten sonra da yavaş yavaş istediğimiz noktaya doğru hareketlenmeye başlayacak" dedi.

    2015 ile birlikte piyasa canlanacak

    Zeybekci, büyümenin 2015'te birinci çeyrekte verilerin OVP'deki hedeflerin altında geleceğini belirterek, "Ancak ikinci çeyrekten sonra hükümetin aldığı yeni tedbirlerle, piyasadaki yeni canlanma ve istihdamla piyasanın tekrar hareketlenmesi ile ilgili adlığımız yeni tedbirlerle büyümenin tekrar hareketlenmeye başlayacağını, birkaç yıldan beri süren bu durağanlığın da 2015 ikinci yarıdan itibaren hareketlenmeye başladığını göreceğiz" dedi.

    Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) konuşmasında ise Zeybekci ilk çeyrek büyümesinin yüzde 1.5 civarında olabileceğini belirtti.

    Hükümet Programı'nda yer alan ve Türkiye'nin yapısal dönüşümü için 3,000'e yakın eylemi içeren 25 öncelikli dönüşüm programlarının önemli bir bölümünü açıkladı.

    Eylem planlarıyla birlikte hükümet 2018 sonunda GSYH'yi 1.3 trilyon dolara, cari açığın GSYH'ya oranını yüzde 5.2'ye çekmek ve işsizlik oranını yüzde 7'ye indirmek istiyor.

    Ucuz ama zengin gösteren 10 araba

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow