hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık beklenenden iyi geldi

    Cari açık beklenenden iyi geldi
    expand

    Cari açık Ocak ayında 2 milyar dolar ile 2.57 milyar dolar olan beklentilerin altında gerçekleşirken; enerji fiyatlarında devam eden düşüşle oniki aylık birikimli cari işlemler açığı Aralık ayındaki 45.85 milyar dolardan 42.87 milyar dolara geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TCMB verilerinden bankacıların hesaplamalarına göre, 12 aylık kümülatif veriler doğrultusunda Ocak ayında enerji dışı cari fazla yaklaşık 5 milyar dolar olurken, enerji kaynaklı açık 48 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bankacılar ekonomik aktivitedeki yavaşlama nedeniyle enerji dışı fazlanın da 5 milyar dolara yükseldiğini belirttiler.

    Bankacılar 2015'te büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin enerji maliyetine olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle cari açığın önümüzdeki dönemde de düşüşünü sürdürmesini bekliyorlar.

    TCMB açıklamasında cari işlemler açığındaki düşüş için, "Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 2.64 milyar dolar azalarak 2.56 milyar dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 277 milyon dolar artarak 990 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur" denildi.

    Öte yandan beklentilerden daha iyi gelen cari açık verileri ile kur bugün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrıştı. TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.7 değer kazanırken, benzer para birimleri yüzde 0.9 değer kaybı ile yüzde 0.45 değer kazancı arasında işlem gördü.

    Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Petrol varil fiyatını 58 dolar olarak varsaydığımızda 2015 sonunda cari açığımızın 35 milyar dolara, yani GSYH'nin yüzde 4.3'üne kadar gerilmesini bekliyoruz" dedi ve ekledi:

    "Hatırlayacak olursak, yıla iyi başlamıştık ve bono hisseye olan girişler güçlü idi. Daha sonra 27 Ocak Enflasyon Raporu ve ardından yükselen tansiyonla beraber sermaye çıkışları oldu. Dolayısıyla Ocak ayına ait sermaye girişlerine ilişkin detayların teknik açıdan çok fazla önemi kalmamış durumda."

    TL'de değer kayıplarının belirgin olmadığı Ocak ayında cari açığın finansman kalitesinde ciddi bir iyileşme yaşandığına da dikkat çeken bankacılar, kurun Ocak'taki 2.30 seviyelerinden 2.60'a çıktığı Şubat ve Mart aylarında aynı etkinin devam etmeyebileceğini belirttiler.

    TCMB verilerine göre, Ocak ayında doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 1.6 milyar dolar olurken; portföy yatırımlarında da 1.61 milyar dolar net giriş gerçekleşti.

    Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler 4.27 milyar dolar olurken, efektif ve mevduatlar kaleminden 3.52 milyar dolar net giriş kaydedildi. TCMB verilerine göre, yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatlarında Ocak ayında 3.4 milyar doları net artış yaşandı.

    TCMB'nin internet sitesinde yer alan tanıma göre, bu kalem yurtdışında yerleşik kişi ve kuruluşlar ile bankaların yabancı para ve Türk lirası cinsinden mevduatlarına ilişkin değişimi yansıtmakta. Verinin ayrıntılarına bakıldığında, yurtdışı bankaların bu girişinin 2.5 milyar doları döviz cinsinden, 949 milyon doları ise TL cinsinden gerçekleşti.

    TCMB verilerine göre yurtdışından sağlanan kredilerde genel hükümet 357 milyon dolar net geri ödeme yaparken; büyük çoğunluğu kısa vadeli olmak üzere, bankacılık sektörü 1.45 milyar dolar, diğer sektörler de 889 milyon dolar net kredi kullanımı gerçekleştirdi.

    Böylece, verilere göre bir önceki yılın ilk ayında 5.8 milyar dolar azalış kaydeden resmi rezervler, bu yılın ilk ayında 4 milyar dolar arttı.

    Ocak'ta alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışında yerleşik kişiler hisse senedi piyasasında 462 milyon dolar net alım ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 281 milyon dolar net satım gerçekleştirdi. Bunun yanı sıra, genel hükümet 1.5 milyar dolar, bankalar 244 milyon dolar, diğer sektörler de 58 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

    EKONOMİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow