hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Cari açık beklentilerin üzerinde

    Cari açık beklentilerin üzerinde
    expand

    Cari açık Şubat ayında 3.2 milyar dolar ile 2.75 milyar dolar olan beklentilerin üzerinde gerçekleşirken; enerji fiyatlarında devam eden düşüşle 12 aylık birikimli cari işlemler açığı Ocak ayındaki 42.97 milyar dolardan 42.82 milyar dolara geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, yılın ilk iki ayında cari açık 5.2 milyar dolar oldu.

    Büyümenin yavaşlaması ve petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin enerji maliyetine olumsuz etkisinin azalmaya devam etmesiyle cari açığın önümüzdeki dönemde de düşüşünü sürdürmesi bekleniyor.

    Ancak Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın da dün belirttiği üzere cari açıkta iyileşmenin Mart'ta geçici olarak duraksaması bekleniyor.

    Başçı dün "Mart ayında otomotiv ithalatındaki artış nedeniyle cari açıktaki iyileşme geçici olarak duracak" demiş ve petrol fiyatlarındaki düşüşün desteğiyle Mart sonrasında cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğini belirtmişti.

    TCMB'nin cari açık açıklamasında ise kümülatif cari açıktaki düşüş için "Bu gerilemede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının 346 milyon dolar azalarak 3.14 milyar dolara düşmesi ve net hizmet gelirlerinin 38 milyon dolar artarak 724 milyon dolara yükselmesi etkili olmuştur. Ancak, birincil gelir açığının 238 milyon dolar artarak 853 milyon dolara yükselmesi cari işlemler açığında görülen gerilemeyi sınırlandırmıştır" denildi.

    Orta Vadeli Programa göre 2015'te cari açığın GSYH'nin yüzde 5.4'üne denk gelen 46 milyar dolar olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak ekonomistler ve ekonomi yönetimi cari açıktaki düşüşün petrol fiyatlarının da desteğiyle daha belirgin olacağını öngörüyor.

    Reuters'ın 19 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre, 2015 sonunda ise petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle cari açığın 35 milyar dolara gerileyeceği öngörülüyor. Bazı ekonomistlerin tahmini 30 milyar doların da altında yer alıyor.

    Kredi borçları ertelendi!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow