hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dış açık mart ayında arttı

    Dış açık mart ayında arttı
    expand

    Dış ticaret açığı, altın desteğine rağmen, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarından Avrupa'daki kırılgan seyir ve euro/dolar paritesindeki düşüşle Mart'ta yüzde 14.8 artarak, 6.24 milyar dolar oldu ve böylece öncü verilere göre, dış ticaret açığı Kasım 2014'ten beri ilk kez arttı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı öncü verilere göre, Mart'ta ihracat yüzde 13.45 azalarak, 12.55 milyar dolar, ithalat yüzde 5.75 azalarak 18.79 milyar dolar oldu.

    Öncü verilere göre, Mart ayında altın ihracatı 1.27 milyar dolar oldu.

    Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, birlik onay koduna tabi ihracat Mart ayında 11.23 milyar dolar olurken bakanlık açıklamasında iki veri arasındaki fark için "birlik onay koduna tabi olmayan işlenmemiş kıymetli maden ihracatı, bedelsiz ihracat, deniz ve hava taşıtlarına yapılacak teslimat kapsamında ihracat kayıtları kapsamaktadır" denildi.

    Bankacılar farkın en büyük bölümünün altın ihracatından kaynaklandığını belirttiler.

    İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Dış ticaret açığı 6.2 milyar dolar ile Kasım 2014'ten bu yana ilk kez yıllık bazda genişledi. Avrupa'da başlayan toparlanma henüz ihracatımıza yansımadı. Almanya'ya yapılan ihracatta görülen yüzde 17.8'lik daralma dikkat çekici. Irak'a yaptığımız ihracat da yüzde 24.9 yıllık gerilme ile aşağı yönlü seyrini koruyor" dedi ve ekledi:

    "Özetle ilk çeyrekte net ihracattan büyüme sınırlı katkı olacak. Yılın kalanında ihracat performansımızı Avrupa'daki toparlanmanın istikrarlı olup olmaması ve bu durumun ihracatımıza ne kadar olumlu yansıyacağı belirleyecek" dedi.

    Öncü verilere göre ihracatın ithalatı karşılama oranı 2014 yılının Mart ayında yüzde 72.7 iken, 2015 yılının Mart ayında yüzde 66.8 oldu.

    TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi öncü ihracat verileri açıklamasından dün "İhracatımızda euronun ağırlığı göz önüne alındığında pariteden dolayı ihracatımızın; Ocak ayında 800 milyon dolar, Şubat ayında 900 milyon dolar, Mart ayında ise yaklaşık 1.3 milyar dolar negatif yönde etkilendiğini görüyoruz" demişti.

    Ucuz ama zengin gösteren 10 araba

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow