hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    "Enflasyon, faiz indirimine uygun gerilemiyor"

    Enflasyon, faiz indirimine uygun gerilemiyor
    expand

    Tüketici fiyatları enflasyonu iki aylık düşüşün ardından Şubat'ta yıllık bazda yeniden yükselişe geçerken çekirdek enflasyon ise sert geriledi. Siyasilerin yüksek oranlı faiz indirimi isteklerine karşın enflasyon verileri Merkez Bankası'na (TCMB) bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ancak sınırlı bir indirim alanı bıraktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşan genel seçimler öncesi büyümeyi desteklemek isteyen siyasilerin faiz indirimi talepleri devam ederken bu yönde yaptıkları açıklamalar TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

    Bu endişeler zaten küresel gelişmelerle baskı altındaki TL'yi daha da sert satış baskısı altında bırakıyor. Şubat ayı enflasyon verilerinin de TCMB'ye siyasileri tatmin edecek ölçüde bir faiz indirimi alanı sağlamayacağını göstermesi ise TL'deki satış baskının kısa vadede son bulmayacağı anlamına geliyor.

    Tüketici fiyatları enflasyonu Şubat'ta gıda ve ulaşım fiyatlarındaki artış öncülüğünde beklentilere paralel yüzde 0.71 artarken, yıllık enflasyon Ocak ayındaki yüzde 7.24'ten yüzde 7.55'e yükseldi.

    Şubat ayı enflasyon rakamı açıklandı

    TCMB'nin son PPK toplantısında da dikkat çektiği çekirdek enflasyon ise Şubat'ta sert gerileme gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden "H" yıllık olarak Ocak'taki yüzde 9.36'dan Şubat'ta yüzde 8.44'e gerilerken, "I" yüzde 8.63'ten yüzde 7.73'e gerilemiş oldu.

    Merkez Bankası son PPK kararında yıllık enflasyonun düşüş trendine devam edeceği yönündeki söylemini çıkarmış onun yerine "Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir" ifadesine yer vermişti. Bu söylem değişikliği Mart ayındaki PPK kararında olası bir faiz indiriminin çekirdek enflasyondaki düşüş ile meşrulaştırılacağı söylemlerine neden olmuştu.

    Standard Bank Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Bölümü Müdürü Timothy Ash, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve onunla benzer düşüncelere sahip bakanlar enflasyon görünümünü ne olursa olsun faiz indirimi için bastırırken enflasyon verileri TCMB için hayatı daha da karmaşık hale getirecek" dedi.

    Bankacılar son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşün durmasının ve TL'deki sert değer kaybının yurtiçinde petrol fiyatlarına yükseliş olarak yansımasının ve başta kırmızı et fiyatları olmak üzere gıda fiyatlarındaki yükselişin enflasyonda Şubat ayına etki eden ana unsurlar olduğuna dikkat çektiler.

    Yoksulun enflasyonu zenginin enflasyonundan hızlı artıyor

    Ana harcama grupları itibariyle aylık en yüksek artış yüzde 2.59 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşirken, endekste yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.77, lokanta ve otellerde yüzde 1.06, haberleşmede yüzde 0.94 ve sağlıkta yüzde 0.82 artış gerçekleşti.

    Verilere göre Yİ-ÜFE Şubat'ta yüzde 1.20 artarken, yıllık artış Ocak'taki yüzde 3.28'den Şubat'ta yüzde 3.10'a geriledi.

    TÜİK verilerine göre bir önceki yılın aynı aynına göre en fazla artış yüzde 13.7 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. TÜFE'de, bir önceki yılın aynı ayına göre lokanta ve oteller yüzde 12.66, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 9.18, sağlık yüzde 8.29, eğitim yüzde 7.96 artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

    İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Veri detayları, aylık enflasyona en büyük katkının öngördüğümüz gibi 0.67 puan ile gıda grubundan geldiğini gösteriyor. Enflasyona katkı yapan diğer unsur ise dolar/TL'de görülen artış ve petrol fiyatlarının kısmen yukarı gelmesinin etkisiyle artan ulaştırma grubu oldu. TCMB çekirdek göstergelerde iyileşmenin sürdüğünü göstererek Mart ayı politika toplantısında küresel risk iştahı ve dolar/TL izin verirse ölçülü bir indirime gidebilir" dedi.

    Şubatta zam şampiyonu mandalina

    Yıllık enflasyon Ocak'ta yüzde 8.17'den yüzde 7.24'e gerilemiş ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın erken bir faiz indirimi için işaret ettiği 1 puanın altında 93 baz puan gerilemişti. TCMB'de ara bir PPK yerine rutin PPK ile politika faizinde 25 baz puan faiz koridorunun üst bandında ise 50 baz puan indirime gitmişti.

    TCMB'nin indirimini yetersiz bulan siyasilerin eleştirileri bu aşamada sertleşirken; Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Başçı'nın istifalarını verdiği yönünde spekülasyonlar yapılmış ve piyasada sert satış baskısı yaşanmıştı. Ancak bu iddialar hükümet tarafından net şekilde yalanlanmıştı.

    Bankacılar, Başçı'nın Cuma günü TCMB binasına girişte TV'lerce görüntülenmesi ve ardından döviz satım ihalelerine ilişkin bir adım atmasını görevine devam anlamında önemli olduğunu belirtirken, aynı zamanda eleştirilerin hemen ardından sağlık sorunları nedeniyle bankada 1.5 gün bulunmamasının da siyasilere bir mesaj olarak algılandığını söylediler.

    "Kötü manşet enflasyon ve iyi bir çekirdek 25 baz puanlık faiz indirimi anlamına gelir diyen BGC Partners Ekonomisti Özgür Altuğ, "Yıllık enflasyon Şubat ayında yükselse de TCMB'nin 17 Mart'taki bir sonraki PPK'da 25 baz puanlık indirime gitmesini bekliyoruz. Ancak soru şu ki politikacılar bu 25 baz puanlık indirim ile mutlu olacaklar mı? Böyle olacağını düşünmüyorum. Bu da demek oluyor ki her halükarda PPK kararı öncesinde ve sonrasında TL baskı altında kalabilir" dedi.

    TL son dönemde benzer para birimlerinden negatif ayrıştı ve 2.5275'e kadar yükselerek tarihi zirvesini test etti. Şubat ayı enflasyon verilerinin piyasa beklentilerine yakın gerçekleşmesi sonrası kur ve faizde anlamlı bir değişim olmadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow