hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Enflasyona göre faiz ayarlanmaz"

    Erdoğan: Enflasyona göre faiz ayarlanmaz
    expand

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "enflasyon inerse faizi de düşüreceğiz" mantığının yanlış olduğunu söyleyerek, faiz düşünce enflasyonun da düşeceğini ancak bunu hâlâ anlayamayanlar olduğunu kaydetti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) üyelerini kabul eden Erdoğan, Türkiye'de kişi başına düşen milli geliri 2023 yılında 25,000 dolara çıkarmanın gayreti içinde olduklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Biz bunu yaparken birileri paçamızdan aşağı çekmeye gayret ediyor. Neyle? faizle. Olmaz. Bu doğru bir adım değil."

    Ekonomide geçmişten daha iyi bir durumda olunduğunu ancak daha da iyi bir noktaya gelinmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

    "(Enflasyon şuraya inerse faizi biz de düşüreceğiz) gibi bir mantık yanlış bir mantıktır, böyle bir mantık olmaz. Enflasyona göre faiz ayarlanmaz. Faiz enflasyonu zaten oluşturur. Eğer sen faizi yüksek tutarsan enflasyon yüksek olacaktır ama faizi düşürürsen enflasyon da düşecektir. Hâlâ bunu anlayamayanlar var, hâlâ."

    Erdoğan, faiz düşürülür ve yatırımcıya, girişimciye düşük faizle kredi verilirse yatırım olacağını, böylelikle istihdam ve üretim de olacağını ifade ederek, düşük faiz olması durumunda uluslararası rekabette Türk yatırımcılarının da yerinin olacağını ve o durumda ihracatın da artacağını kaydetti.

    Erdoğan daha sonra şöyle konuştu:

    "Bu adımları atmamız lazım. Ama şimdi siz bir bakıyorsunuz hâlâ Merkez Bankası'nın açıklamış olduğu bu faizde yüksek banda bakınca 11.7. Buna bir de komisyonları ekleyince 15, 16, 17 gidiyor. Şimdi kardeşim bu faizle benim girişimcim, sanatkarım, esnafım ne yapacak? İşte adı bağımsız kurul, bağımsız, böyle olunca gelinen nokta maalesef bu. Bizim daha iyi bir noktayı yakalamamız, bunu başarmamız lazım."

    Başkanlık sistemi

    Konuşmasında başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini de açıklayan Erdoğan, 7 Haziran genel seçiminin bu konuda belirleyici ve yön verici bir seçim olacağını söyleyerek, "Bu mesele millete mal olduğunda hayata geçmesinin önünde hiçbir gücün duracağına inanmıyorum" dedi.

    Kendisi hakkında denetim mekanizmalarını kaldırmak istediği eleştirilerinin yapıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bakın bugün ABD'de çift kamaralı bir sistem var. Burası çok güçlü bir denetime sahip. Biz de diyoruz ki çift olmasın, tek olsun, şu andaki yapı gibi olsun ve bu parlamento neye müsaade ederse başkan onu yapabilsin, müsaade etmediğini yapamasın. Böylelikle, atananların değil seçilmişlerin daha güçlü olduğu bir yapı ortaya çıkıyor, yani gerçek demokrasi bu."

    Muhalefetin eleştirilerine rağmen yurt gezilerini sürdüreceğini de söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

    "Ben ne dedim; 'masada sadece gelen evrakları imzalayan bir cumhurbaşkanı olmayacağım, koşan koşturan, yatırımları yerinden takip eden bir cumhurbaşkanı olacağım' dedim. Bu benim en doğal hakkım, niye rahatsız oluyorsun? Yatırımları yerinde takip etmek de yemine aykırı mı düşüyor? Bunları kontrol etmek benim en doğal hakkımdır, milletim adına bunları takip etmek benim görevimdir."

    Soma kârlılıkta Apple ile yarışıyordu!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow