hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Erdoğan: "Merkez'in yaklaşımı doğru değildir"

    Erdoğan: Merkezin yaklaşımı doğru değildir
    expand

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şu anda Merkez Bankası'nın izlediği yaklaşımın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, doların alçalması ya da yükselmesi ile ilgili süreci Merkez Bankası yönetemiyorsa, bunun hesabını da onun vereceğini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Latin Amerika ülkelerine ziyareti öncesinde dün bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, kendisinin Merkez Bankası'nın politikalarına yönelik eleştirileri ve son dönemde doların izlediği seyre ilişkin soruları yanıtladı.

    Merkez Bankası'nın faiz indirimi konusundaki tutumu ve dolardaki yükselişle ilgili soru üzerine ise Erdoğan, "Doların alçalması yükselmesi, bu süreci değerlendirmek bana ait olan bir şey değil. Şu anda Merkez Bankası'nın kabiliyetidir. Eğer Merkez Bankası bunu yönetemiyorsa hesabını o verecektir. Bize ait olan bir şey değil" dedi.

    Kendisinin başbakan olduğu dönemde hükümetin ihracat odaklı bir ekonominin savunucusu olduğunu ve bu çerçevede ihracat rakamlarında da önemli bir artış yaşandığını söyleyen Erdoğan, "Ekonomi dünyada çok ters gittiği dönemlerde biliyorsunuz bizi teğet geçecek dediğim zamanlarda dalga geçen birçok kesim vardı. O zaman da yine Merkez Bankası çok farklı şekilde yalpalamalar yapıyordu ve teğet geçti. Niye? Gücümüze inandık. Şu anda da aynı şekilde Merkez Bankası'nın yaklaşımı doğru değildir" diye konuştu.

    Erdoğan, yıllardır 'faizin neden, enflasyonun ise sonuç olduğunu' savunduğunu; Merkez Bankası ve bazı başka kesimlerin ise 'enflasyonun sebep, faizin ise netice olduğu' yönünde bir anlayışı benimsediğini belirterek şöyle konuştu:

    "Uygulamalar ortada işte, bu neticeleri gördüğümüz halde hala burada direnmenin bir anlamı yok. Kaldı ki açık veriyor burada Merkez Bankası. Nedir? Eğer bir puan düşerse enflasyon, faizin düşürülmesini değerlendirebiliriz diyor. Bu ne biçim mantıktır, böyle bir şey olabilir mi? Ondan sonra işte gün ilan ediyor, o gün geliyor, orada binde sekiz açık kalmış, bu açıktan dolayı 'normal zamanda para kurulunu toplayacağız' diyor. Hayırlı olsun."

    TCMB Başkanı Erdem Başçı, Ocak ayı enflasyonunda 1 puanın üzerinde bir düşüş olması halinde PPK'nın ara toplantı yaparak faiz indirimi kararı alabileceğinin sinyalini vermiş, ancak sonrasında enflasyondaki düşüşü acil indirim için yeterli görmemişti.

    57. Grammy ödülleri sahiplerini buldu

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow