hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fitch Ratings Türkiye notunu değiştirmedi

    Fitch Ratings Türkiye notunu değiştirmedi
    expand

    Türkiye'ye yatırım yapılabilir kredi notu veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan Fitch kredi notunu BBB-, not görünümünü "durağan" olarak teyit etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fitch'ten dün gece yapılan açıklamada, düşen petrol fiyatlarının enflasyon ve cari açıkta iyileşme sağladığı; Rusya, Ortadoğu ve Ukrayna'ya yapılan ihracatın sert şekilde düştüğü ve Haziran'daki seçim öncesi kamu maliyesinde herhangi bir bozulmaya ilişkin işaret görülmediği belirtildi.

    Fitch açıklamasında ayrıca bankacılık sisteminin Bank Asya'daki gelişmelerden etkilenmeyerek iyi bir durumda olduğu da ifade edildi.

    Açıklamada "Türkiye ekonomisi dengelenme işaretleri göstermeye devam ediyor. Cari açığın GSYH'ye oranı 2013'teki yüzde 7.6'dan 2014'te yüzde 5.6'ya gerilerken, finans dışı sektörün yıllık kredi artışı son aylarda, 2013'teki yüzde 25'ten yüzde 16-17 seviyelerine düştü. Ancak 2014'te ekonomide yüzde 2.8'e gerilediği tahmin edilen büyümeyle birlikte ekonomi politikalarının geleceğine yönelik var olan gerilim güçlendi ve Haziran'daki parlamento seçimleri öncesinde cumhurbaşkanlığı seçimleri ardından politikalar ve kadrolarda istikrara ilişkin verilen sözleri gölgede bıraktı" denildi.

    Fitch notunda, "Türkiye'de izlenen politikaların tutarlılığı ve kredibilitesi benzer kredi notundaki ülkelerden daha zayıf. TCMB'ye faiz indirimi için yapılan siyasi baskı, petrol fiyatlarının ve cari açıktaki düşüşün pozitif etkilerini gölgelerken Türk lirası da dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 10'dan fazla değer kaybetti. TCMB faizleri indirse de, Şubat'ta yıllık bazda yüzde 7.5 seviyesi ile orta vadeli hedef olan yüzde 5'in üstündeki enflasyon nedeniyle ihtiyatlı duruşunu koruyarak, son toplantısında faiz değiştirmedi" görüşüne de yer verildi.

    Kredi notunu etkileyecek unsurlar

    Fitch kredi notunu aşağı yönlü etkileyebilecek unsurlar arasında temel kamu kurumlarında ve izlenen politikaların tutarlılığında oluşabilecek bozulmaları gösterdi.

    Türkiye'yi küresel risk iştahındaki oynaklığa karşı koruyan "tamponların zayıflamasına neden olan politika bütünlüğü ve kredibilitesindeki bozulmanın devam etmesi" halinde kredi notunun düşürülebileceği uyarısında bulunan kuruluş, ayrıca temel kamu kurumlarında "izlenen politikaların tutarsız değişimine yol açacak veya devletin etkinliğini azaltacak şekilde zayıflaması" durumunda kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskı oluşacağını belirtti.

    Kuruluş cari açıkta görülen konsolidasyonun belirgin bir şekilde terse dönmesi ve bu gelişmenin dış finansmana ihtiyacı artırarak zamanla dış borçluluğu da tetiklemesi ihtimalini de notu aşağı yönlü etkileyebilecek unsurlar arasında gösterdi.

    Fitch kredi notunun yükseltilmesine yol açabilecek unsurları sıralarken ise enflasyonu düşürecek politikalara ve Türkiye'ye güveni artıracak unsurlara dikkat çekti.

    Enflasyonun istikrarlı ve daha düşük olmasını sağlayacak daha tutarlı ve öngörülebilir bir para politikasının önemini vurgulayan Fitch, "Türkiye'nin yurtdışından sağladığı finansmanın sürdürülebilirliğine olan inancın artmasının" da kredi notunu yukarı yönlü etkileyeceğini belirtirken, sürdürülebilirliği artıracak faktörlere örnek olarak "büyümeyi durma noktasına getirmeden cari açıkta belirgin ve uzun süreli bir düşüş ve/veya net sermaye girişlerinin daha uzun vadeli araçlara yoğunlaşmasını" gösterdi.

    Fitch daha önce olduğu gibi iç tasarruf oranlarının artmasının, istihdam piyasasının daha esnek hale gelmesinin ve doğrudan yabancı yatırımın artmasını sağlayacak yapısal reformların da kredi notunu pozitif etkileyebileceğini belirtti.

    Fitch kredi notunu son olarak 3 Ekim 2014'te teyit etmişti.

    Bu bir salatalık değil!..

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow