hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kadın istihdamında Edirne birinci Şırnak sonuncu

    Kadın istihdamında Edirne birinci Şırnak sonuncu
    expand

    İŞKUR'un araştırmasına göre, Türkiye'de kadın istihdamı yüzde 40 ile Edirne'de en yüksek, yüzde 10 ile Şırnak, Siirt, Mardin, Ağrı ve Bingöl'de en düşük gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye genelinde 110 bin 509 iş yerine, iş yeri bilgi formu uygulanmasıyla 12 Mayıs-27 Haziran 2014'te yapılan Türkiye İşgücü Piyasası Talep Araştırması, örneklem, ham veri sonuçları genelleştirildiğinde 200 bin 911 işyerini kapsadı.

    En fazla iş yerinin sırasıyla imalat, toptan ve perakende ticaret, inşaat, konaklama ve yiyecek hizmet faaliyetleri ile ulaştırma ve depolama sektörlerinde olduğu sonucuna ulaşılan araştırmada, söz konusu iş yerlerinde toplam 7 milyon 49 bin 691 kişinin çalıştığı tespit edildi.

    Araştırmaya göre, toplam çalışanların yüzde 74'ü erkek, yüzde 26'sı kadınlardan oluşuyor.

    Çalışanların yüzde 37'si İstanbul, yüzde 7'si Ankara, yüzde 5,7'si İzmir'de bulunurken, Tunceli, Hakkari, Kilis, Gümüşhane ve Bitlis çalışan sayısının en az olduğu iller arasında yer alıyor.

    Kadın çalışan oranı tekstil sektöründe yüksek

    Şırnak, Siirt, Mardin, Ağrı ve Bingöl illerinde çalışanların sadece yüzde 10'a yakın kısmını kadınlar oluştururken, Edirne ise çalışanların yüzde 40'ı kadın. Karaman, Kırklareli, Sinop, Denizli, Ordu, Giresun ve İstanbul'da çalışanlar içerisinde kadınların oranı yüzde 30'un üzerinde.

    Özellikle tekstil imalatı sektörünün ağırlıkta olduğu illerde kadın çalışanların oranının yüksek olduğu dikkat çekiyor.

    Kadınlar açısından en çok çalışılan ilk üç mesleğin sırasıyla temizlikçilik, makinecilik (dikiş), muhasebecilik olduğu belirlenen araştırmada, erkeklerin ise en çok beden işçiliği (genel), şoförlük (yük taşıma) ve temizlikçilik alanlarında çalıştığı saptandı.

    Reuters'ın gözünden 30 yıl!

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow