hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faiz kararını verdi

    Merkez Bankası faiz kararını verdi
    expand

    Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.75'ten yüzde 7.5'e düşürürken, faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan ve alt bandını ise 25 baz puan indirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faizlerde "ölçülü" indirime giderken, önümüzdeki dönemde izlenecek para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşme hızına bağlı olacağını belirtti.

    PPK'nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle:

    "Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

    Faiz kararı sonrası dolar ne oldu?

    a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 11.25'ten yüzde 10.75'e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 10.75'ten yüzde 10.25'e, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.5'ten yüzde 7.25'e indirilmiştir.

    b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.75'ten yüzde 7.5'e indirilmiştir.

    c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı ise yüzde 12.75'ten yüzde 12.25'e indirilmiştir.

    Hükümetten faiz kararına ilk yorum...

    "Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

    "Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemler enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini ve enflasyon beklentilerini olumlu yönde etkilemektedir.Kurul, çekirdek enflasyondaki düşüşün devam edeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.

    "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir."

    Dev ihale ertelendi!

    Mobil internette tüketici lehine düzenleme geliyor

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow