hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası faizi değiştirmedi

    Merkez Bankası faizi değiştirmedi
    expand

    Merkez Bankası (TCMB) politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 7.5'te tuttu ve faiz koridorunun üst ve alt bandında değişiklik yapmadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) siyasilerin yaklaşan seçim öncesi indirim isteklerine karşın TL'nin dolar karşısında sert değer kaybının dezenflasyon sürecine risk oluşturmaya başlamasıyla iki ay üst üste indirimlerin ardından Mart'ta kısa vadeli faizleri sabit tuttu ve önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.

    Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5'te, marjinal fonlama oranını yüzde 10.75'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25'te, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25'te sabit tuttu.

    PPK metninde, "Küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, faiz oranlarının sabit tutulmasına karar vermiştir... Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır" görüşlerine yer verildi.

    Reuters'ın toplam 21 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette 20 katılımcı TCMB'nin Mart ayında politika faizinde indirime gitmeyeceğini bekliyordu.

    Dolar nasıl tepki verdi?

    Dolar/TL kararın ardından ilk tepki olarak 2.6170'ten 2.6070'e kadar geriledi.

    BGC Partners Ekonomisti Özgür Altuğ, "TCMB'nin doğru bir karar vererek yitirdiği kredibilitenin bir kısmını geri kazandığını düşünüyoruz. TCMB'nin para politikası kararları enflasyondaki düşüş trendine dayalı olmaya devam edecek. Mart ayı enflasyonunun olumlu baz etkisiyle gerileyeceğini tahmin ediyoruz, ki bu da 25-50 baz puanlık bir faiz indirimine zemin hazırlayabilir" dedi ve ekledi:

    "Küresel koşullar da önemli olacak. TL doğal olarak karara olumlu tepki verdi ancak siyasetçilerin önümüzdeki günlerde vereceği karşılıklar, yarınki Fed kararı ve Fitch'in Cuma günü yapacağı değerlendirme iki gün önce piyasalarda başlayan iyimserliğin devam edip etmeyeceğini gösterecek" dedi.

    PPK açıklamasında ayrıca enflasyon beklentilerinin, fiyatlama davranışlarının ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisinin yataya yakın tutulması suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceği de belirtildi.

    Siyasiler

    Doların küresel piyasalardaki değer kazancı ve içeride TCMB'nin para politikasına dönük siyasilerden gelen sert eleştiriler son dönemde TL'nin sert değer kaybederek, tarihi zirvelerine yükselmesine neden oldu.

    Siyasilerin faiz indirimi konusundaki isteği halen devam etse de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 11 Mart akşamı TCMB Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşmesi iç piyasa kaynaklı endişeleri kısmen de olsa azalttı.

    Enflasyon ve beklentiler kötüleşiyor

    Tüketici fiyatları enflasyonu iki aylık düşüşün ardından Şubat'ta enflasyon yıllık olarak Ocak ayındaki yüzde 7.24'ten yüzde 7.55'e yükseldi.

    Veriler TCMB'nin enflasyonda öngördüğü düşüşün öngördüğü hızda gerçekleşmediğini gösterdi. TL'deki değer kaybı ile birlikte önümüzdeki döneme ilişkin enflasyon beklentileri de bozulmaya başladı.

    Mart ayı beklenti anketine göre yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 6.77'den yüzde 6.98'e yükselirken 12 ay sonrası yıllık TÜFE tahmini ise yüzde 6.69'dan yüzde 6.78'e yükseldi. Babacan da geçen hafta yaptığı bir konuşmasında, kurun mevcut seviyelerde uzun süre kalması halinde TCMB'nin enflasyon tahminlerini revize edebileceğini belirtti.

    Dünya liderlerinin maaşları

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow