hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası'ndan önemli açıklama

    Merkez Bankasından önemli açıklama
    expand

    Merkez Bankası, önümüzdeki dönemde ekonomide "aşağı yönlü" risklerin önemini koruduğu uyarısı yaptı ve politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacağını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası (TCMB) geçen hafta politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.50'ye çektiği, faiz koridorunun alt bandında 25 baz puan, üst bandında ise 50 baz puanlık indirime gittiği toplantıya ilişkin bugün yayımlanan özetlerde şunlara dikkat çekildi:

    * Önümüzdeki dönemde enflasyon eğilimlerinin geldiği makul seviyelerin devam etmesi ile birlikte çekirdek enflasyondaki düşüşün devamı öngörülüyor.

    * Dış talepteki seyrin yavaşlatıcı etkisi, iç talepteki ivmelenmenin henüz yeterli düzeyde olmaması iktisadi faaliyetin güçlü toparlanmasını engellemekte.

    * Önümüzdeki dönemde büyüme kompozisyonunun iç talep lehine değişeceği tahmin edilmekte.

    * Yakın dönem döviz kuru gelişmeleri temel mal enflasyonunda öngörülen düşüş sürecini sınırlayabilecek.

    * 2015 ilk çeyreğe ilişkin öncü veriler üretimde bir ivmelenmeye işaret etmemektedir.

    * Kurul, Fed'in olası bir erken faiz artırımına karşı TCMB'nin elinde yeterince araç olduğunu vurgulamıştır.

    * Dış talepte ek zayıflama gözlenmesi ve küresel büyüme oranlarının önemli oranda gerilemesi durumunda, emtia fiyatlarında yaşanacak düşüşler enflasyonu azaltıcı etki yapacak, fakat aynı zamanda yurt içi iktisadi faaliyet üzerinde belirgin olumsuz etkiler gözlenebilecektir. Bu durumda, Kurul politika araçlarını ekonomiyi destekleyici yönde kullanacaktır.

    * Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarında indirimlere gitmiş fakat temkinli bir yaklaşımla indirimlerin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.

    Cenevre Otomobil Fuarı kapılarını açtı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow