Sanayi üretimi 2014'te yüzde 3.6 arttı

Sanayi üretimi 2014'te bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3.6 arttı.
Sanayi üretimi verileri son çeyrekte zayıf bir büyümeye işaret ederken analistler büyümenin 2014'te yüzde 3'ün altına kalabileceğini belirtiyorlar.
Öte yandan düşük büyüme ihtimali ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerini arttırmasından da endişe ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.53 olan beklentilere paralel 2.6 arttı.
İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, "Özetle bugünkü sonuçlar, yılın son çeyreğinde iktisadi aktivitede güçlü bir toparlanmanın olmayacağını gösteriyor... Bugünkü rakamlar 2014'te yüzde 3'ün sınırlı oranda altında bir büyümeye işaret ediyor" dedi ve ekledi:
"Bu yılın, ilk öncü göstergeleri iktisadi faaliyette zayıf görünümün sürdüğünü gösteriyor. Zayıf seyrin sanayi üretimi gibi göstergelerle desteklenmesinin ise TCMB üzerinde ek faiz indirimi baskısı yaratacağını düşünüyoruz"
Güncel OVP'de büyüme 2014 yılı için yüzde 3.3 olarak belirlenirken ekonomi yönetimi 2014'te yüzde 3 büyümenin bile başarı olarak kabul edileceğini belirtiyor.
TÜİK verilerine göre Aralık'ta mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1.2 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise 2014'te bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 3.6 arttı.
Reuters'ın yaptığı hesaplamaya göre arındırılmamış sanayi üretimi Aralık'ta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.6 artarken beklenti yüzde 4.3 artış yönündeydi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2014 yılının üçüncü çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerin altında yüzde 1.7 büyüdü, ilk dokuz ayda büyüme yüzde 2.8 olmuştu.
Öncü verilerde yılın son çeyreğinde büyümenin hız kazanamayacağını gösteriyordu.
Yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmedi.
Ardından Erdoğan'ın TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin eleştirileri ise TL'yi baskı altında bıraktı. Analistler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ekonomik gerçeklerden gittikçe uzaklaştığından endişe ederken TL de bu endişelerle gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?