hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Taner Yıldız: "Doğalgaz fiyatlarına zam yok"

    Taner Yıldız: Doğalgaz fiyatlarına zam yok
    expand

    Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rus enerji şirketi Gazprom ile dün nihayetlendirilen görüşmeler kapsamında doğalgaz fiyatlarında yüzde 10.25'lik bir indirim sağlandığını ancak kur nedeniyle bu indirimin vatandaşa yansımayacağını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2015'ten geçerli olacak şekilde başlatılan doğalgaz fiyat revizyonunda Gazprom yüzde 6 indirim önermiş ancak Türkiye bunu kabul etmemiş ve yeni teklif sunmuştu.

    Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği 8. Sektör Toplantısı'nda soruları yanıtlayan Yıldız, "Bizim dün Gazprom'la nihayetlendirdiğimiz fiyatlar yüzde 10.25'tir... Sanayicimize ve vatandaşımıza bunun indirim şeklinde yansıyacağı şeklindeki kanaatlerin doğru olmadığını, biz dolar ile alıp TL ile sattığımız için şu anda döviz paritesi 2.5'lar civarında. Bu elde ettiğimiz indirim değerli ve önemlidir ama şu anda vatandaşa yansıyacak bir indirim olduğunu söyleyemem... Dövizdeki yükselme bizim aldığımız indirim oranından daha fazladır" dedi.

    "Aynı zamanda özel sektörün Rusya'dan aldığı doğalgazla alakalı da şu cümleyi söylemem yeterli olacaktır: Kendilerinin Rusya'dan doğalgazı alıp Türkiye'de rahat satabilecekleri ve herhangi bir zarara uğramaksızın bu ticaret faaliyetine devam edebilecekleri de bir noktayı hep beraber yakalamış bulunuyoruz" diyen Yıldız, Rusya'dan sağlanan bu indirimin BOTAŞ'ın faaliyetlerini nasıl etkileyeceğini şu sözlerle anlattı:

    "BOTAŞ bu indirimle birlikte önceki zararlarını telafi edecektir. Hazineye, gümrüğe, maliyeye borçlarını bu şekilde kapatacaktır. 2015 yılının Haziran ayına kadar bunların önemli bir bölümünü hele hele İran tahkimi ile ilgili beklediğimiz sonucun bu süreçte açıklanmasıyla birlikte çok iyi bir nakit akışına da sahip olacaktır."

    Beşiktaş borsada da uçuşa geçti

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow