hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Turizmden kötü haber!

    Turizmden kötü haber
    expand

    Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran'da yüzde 4.89, ilk altı ayda yüzde 2.25 geriledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin cari açığının finansmanında en büyük kalemlerden biri konumundaki turizm sektöründe yılın ilk yarısında yabancı ziyaretçi sayısı IŞİD ve Rusya-Ukrayna sorunları başta olmak üzere jeopolitik endişelerin etkisiyle yüzde 2.25 düşüşle 14.89 milyon kişi oldu.

    Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran'da yüzde 4.89 düşüşle 4.12 milyon kişi oldu.

    Rusya'dan gelen turist sayısında yılın ilk altı ayında yüzde 25'e yakın düşüş yaşanırken; Haziran'daki düşüş ise yüzde 19 oldu.

    IMF Türkiye'yi uyardı!

    Rusya'dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı bir önceki yıl ilk altı ayda 2 milyona yaklaşırken, bu yıl aynı dönemde 1.45 milyona geriledi.

    Ukrayna'dan gelen yabancı ziyaretçi ise yılın ilk yarısında yüzde 5 düşüş gösterdi.

    Bakanlık verilerine göre, Fransa'dan gelen yabancı ziyaretçi sayısı ilk yarıda yüzde 22.3 gerilerken, İtalya'daki düşüş yüzde 19.5 oldu.

    Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Mayıs ayı verilerinin ardından Reuters'a yaptığı değerlendirmede, Rus turist sayısındaki düşüşün önümüzdeki aylarda da devam etmesinin beklendiğini; Avrupalı turistlerin de IŞİD meselesinden tedirgin olduğunu söylemişti.

    ABD ve AB ülkelerinin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar Rus para biriminin değer kaybetmesine neden olurken, halkın yurtdışında satın alma gücünü de azaltıyor.

    Turizm sektöründe jeopolitik endişeler tam olarak ortaya çıkmadan önce 30-35 milyar dolarlık gelir bekleniyordu. Ancak yabancı ziyaretçi sayısındaki düşüşün gelirlere de benzer şekilde yansıması bekleniyor.

    Net turizm gelirleri 2014'te Türkiye'nin 46.5 milyar dolarlık cari açığının yüzde 53'ünü finanse etti. Bu kalem uzun yıllardır cari açığın en büyük finansman kalemleri arasında ilk sıralarda yer aldı.

    Verilere göre yılın ilk altı ayında Türkiye'ye en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sıralamasında Almanya yüzde 14.16 paya denk gelen 2.11 milyon kişi ile birinci, Rusya yüzde 9.77 paya denk gelen 1.45 milyon ile ikinci, İngiltere ise yüzde 6.38 pay ve 950,313 kişi ile üçüncü sırada yer aldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow