hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ekonomisi 2014'te yüzde 2,9 büyüdü

    Türkiye ekonomisi 2014te yüzde 2,9 büyüdü
    expand

    Türkiye ekonomisi ilk dokuz aylık verilerde yapılan revizyonlar ve yılın son çeyreğinde özel tüketimin beklentilerden daha yüksek bir artış sergilemesiyle 2014 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 2.6, 2014 yılının tamamında ise yüzde 2.9 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kişi başına gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) değeri 2014 yılında cari fiyatlarla 22,753 TL, dolar bazında ise 10,404 dolar oldu.

    Reuters anketinde büyümenin son çeyrekte yüzde 2'de kalması, 2014'ün tamamında ise yüzde 2.7 olması bekleniyordu.

    TÜİK daha önce yüzde 4.1 olarak açıkladığı 2013 verilerini yüzde 4.2'ye revize etti. 2014 yılı ilk çeyrek büyümesi yüzde 4.8'den yüzde 4.9'a, ikinci çeyrek yüzde 2.2'den yüzde 2.3'e, üçüncü çeyrek ise yüzde 1.7'den yüzde 1.9'a revize edildi.

    Mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GSYH geçen yıl son çeyrekte önceki döneme göre yüzde 0.7 arttı.

    Büyümenin yılın son çeyreğinde tahminlerin üzerinde olduğuna dikkat çeken Yatırım Finansman Başekonomisti Levent Durusoy, "2014 yılı büyümesinin beklentilerin ötesinde yüzde 2.9 olarak açıklanmasında ilk üç çeyrek büyüme hızına yapılmış yukarı yönlü güncellemelerin etkisi olduğunu belirtebiliriz. Açıklanan rakamlar beklentilere nazaran olumlu bir tablo ortaya koysa da öncü göstergelerden zayıf sinyaller aldığımız ilk çeyrek büyüme tablosunun piyasanın daha fazla odağında olduğunu söylemek mümkün" dedi ve ekledi:

    "Biz özellikle ilk çeyrekte yüzde 1.5 düzeyine kadar gerileyebilecek yıllık büyüme hızı ile birlikte 2015 tamamı için yüzde 3 ile 2014'ten çok da farklı olmayan bir büyüme tahminine sahibiz. Beklentilerden yüksek olmakla birlikte gerek dördüncü çeyrek büyüme hızının düzeyi gerekse birinci çeyrek için elde ettiğimiz öncü göstergeler düşük büyüme hızı endişelerini gündemde tutacaktır. Buna karşın Merkez Bankası'nın manevra alanının geniş olduğunu düşünmüyoruz."

    OVP'de 2014 büyüme hedefi yüzde ilk olarak yüzde 4 olarak belirlenmiş daha sonra küresel belirsizlikler neden gösterilerek yüzde 3.3'e revize edilmişti.

    Şimşek: İhracat itici güç oldu

    Büyüme verilerini değerlendiren ve "İhracat, 2014 yılı büyümesinin itici gücü olmuştur" değerlendirmesini yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Olumsuz konjonktüre rağmen ekonomimiz 2014 yılında da büyümeye devam etti. Türkiye ekonomisi 2014 yılında yüzde 2.9 ile OVP tahminin bir miktar altında büyümüştür. Ancak küresel ekonomideki zayıf seyir, en büyük ticaret ortağımız olan AB'de devam eden durgunluk, jeopolitik gerginlikler ile finansal belirsizlikleri göz önünde tuttuğumuzda geçen yıl başarılı bir performans sergilediğimiz görülmektedir" dedi.

    Şimşek "2014 yılının tamamında net ihracatın büyümeye katkısı 1.8 puan, nihai iç talebin katkısı 1.1 puan olmuştur" dedi.

    TÜİK verilerine göre, tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2014 yılında bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 1.9 azaldı. Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri ise sabit fiyatlarla yüzde 3.5 artarken, hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri yüzde 4 artış gösterdi.

    Genel Sağlık Sigortası başvuru süresi 6 ay uzatıldı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow