hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Zeybekci: "Faiz indirimi yeterli değil"

    Zeybekci: Faiz indirimi yeterli değil
    expand

    Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın bugünkü 50 baz puanlık faiz indirimini yeterli bulmadığını söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TBMM'de TCMB'nin bugünkü faiz indirimine dair gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, "Sadece tek göstergeyi yüzde 8.25'ten yüzde 7.75'e indirip, diğer taraftan gecelikte ve diğer alanlarda yeterli indirim olmaması indirim sayılmaz. Bu yeterli değil ama bir sonraki toplantıya dair beklentimiz devam ediyor" dedi.

    Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan seçimler öncesi büyümeyi ve yatırımları desteklemek amacıyla faiz indirimi yönündeki çağrıları sonrası enflasyon görünümündeki iyileşmeye dikkat çekerek, bugün politika faizinde 50 baz puan indirime gitti.

    TCMB'nin bağımsızlığı konusundaki tartışmalarla ilgili Zeybekci, "Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ayrı bir şey, piyasaların talepleri ayrı şey. Ne demişlerdi? Faiz indirimi olursa, kurlarda yükselme olur, dengesizlik olur. Beklenti böyle değil demişlerdi. Ama gördüğünüz gibi piyasalar da bu indirime destek verdiler" dedi ve şöyle devam etti:

    "Ama ben bu indirimi yeterli bulmuyorum. Tüm hepsinde gecelik faizlerde de indirim olması lazım. Topyekun bir indirim gerekirdi. Üç bacaktan ikisi yerinde dururken, birini aşağı çekmek; 0.50 puanlık bir indirim anlamına gelmiyor. Çünkü bunun piyasalara etkisi belki 0.15 civarında olacaktır. Ama önümüzdeki günlerde piyasa Merkez Bankası'nı biraz daha zorlayacaktır. Bir sonraki toplantıya dair beklentimiz sürüyor."

    Merkez Bankası faizi yarım puan düşürdü

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow