hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nı Kürşat Zaman kazandı

    Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasını Kürşat Zaman kazandı
    expand

    Aydın Doğan Vakfı tarafından 31'incisi düzenlenen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda 2 bin 556 eser arasından birinciliği Antalyalı karikatürist Kürşat Zaman kazandı. Jürinin seçim yapmakta oldukça zorlandığı yarışmada İranlı karikatürist Mojtaba Heidarpanah ikinci, Polonya'dan Krzysztof Grzondziel ise üçüncü oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarışmada dereceye giren eserlerin büyük bölümü savaş ve şiddetin dünyayı nasıl olumsuz etkilediğini ve insanlığın acımasız şartlarda verdiği yaşam mücadelesine dikkat çekildiği görüldü.

    Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen ve 'Dünyanın 1 Numaralı Karikatür Yarışması' olarak nitelendirilen 'serbest' konulu '31'inci Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'na 70 ülkedeki 814 sanatçı toplam 2 bin 556 karikatürle başvurdu.

    Jürinin yaptığı ön eleme sonucu 43 ülkeden 214 sanatçının 300 eseri pazartesi günü Bodrum'daki Işıl Milta Club Tatil Köyü'nde uluslararası jüri tarafından değerlendirmeye alındı.

    ABD'li jüri başkanı Liza Donnelly ile birlikte jüride yer alan, Dokhshid Ghodratipour (İran), Moacır Knorr Gutterres (Brezilya), Catherine Meurisse (Fransa), Anita O'Brien (İngiltere) ve Lichuan Xia (Çin), Türkiye'den Ercan Akyol, Latif Demirci, Selçuk Demirel, Piyale Madra ve Tan Oral'dan oluşan jüri, yaklaşık 8 saat süren değerlendirmede bulundu.

    Değerlendirme ardından Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Antalya'da oturan 40 yaşındaki karikatürist Kürşat Zaman'ın yarışma birincisi olduğunu açıkladı. İkinciliği İran'dan Mojtaba Heidarpanah, üçüncülüğü ise Polonya'dan Krzysztof Grzondziel aldı.

    Yarışmada ayrıca İranlı Alireza Pakdel, Brezilyalı Rodrigo Machado Da Rosa, Polonyalı Pawel Kuczynski, İran'dan Farzaneh Vaziritabar, Çin'den Zhang Wei, Türkiye'den Burak Ergin, Doğan Arslan, Menekşe Çam, Akın Candemir, İran'dan Sajad Rafeci, Brezilya'dan Rafael Correra, Hollanda'dan Peter Nieuwendijk başarı ödülüne layık görüldü.

    Bu yarışmada 5'inci ödülünü aldı

    Antalya'da bir kuyumculuk şirketinde tasarımcı olarak çalışan evli ve 1 çocuk babası Kürşat Zaman, kendisine telefonla ulaşan DHA muhabirine 2002 yılından bu yana karikatür çizdiğini ve 60'ın üzerinde ulusal ve uluslararası ödül kazandığını söyledi.

    2005 yılından bu yana Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen karikatür yarışmasına düzenli olarak katıldığını belirten Zaman, şöyle dedi:

    "2008 yılında başarı ödülü, 2009'da ikincilik, 2010 yılında ise üçüncülük ve ayrıca başarı ödülünü kazandım. Bu yıl da derece bekliyordum ama birincilik benim için muhteşem bir sonuç oldu.

    Yarışmalarda bugüne kadar 60 ödül aldım ama benim için bu ödül en büyük ve anlamlısı oldu. Yarışmada birinci olan eserimde insanlar dünyanın birçok yerine tatil amaçlı uçak ile seyahat ederken, bazı insanlarda yaşanan savaşlar nedeniyle çocuklarının eşlerinin cenazelerini yine uçaklardan almak zorunda kalıyorlar. Eserimde yeryüzünde yaşanan vahşetin farklı bir boyutunu anlatmaya çalıştım.

    Dünya üzerinde kimileri huzur ve keyif içerisinde yaşarken, diğer taraftan da bir çok ailenin savaşlarda, terörde ve çatışmalarda öldürülen yakınlarının cenazelerini almak durumunda kaldıklarına dikkat çekmek istedim. Savaşın çirkin yüzünü gösterip küçükte olsa barışa katkı yapmayı amaçladım.

    Aydın Doğan Vakfı Karikatür Yarışması'na katılan tüm sanatçıların geçmiş yıllarda dünyanın gündem belirleyen eserleri ile bu yarışmaya katılıp önemli mesajlar veriyorlardı. Bu yarışma dünyanın birçok ülkesindeki sanatçılara söz söyleme düşünce ve çizgilerini özgürce anlatma fırsatı verdiği için benim açımdan dünyanın en önemli yarışmalarından biri."

    "Gülecek halimiz kalmadı" mesajı verdiler

    Yarışma ardından açıklama yapan Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, yarışmada Türkiye'nin birinciliği kazanmasının sevindirici olduğunu belirterek, şöyle dedi:

    "Ayrıca iki Polonyalı sanatçının ödül alması birinin 3'üncü olması önemli. Çünkü Türk Osmanlı Polonya ilişkilerinin 600. yılı kutlanıyor. 1414 yılında Polonya ile başlayan kültür alışverişimizin bugünde sürdüğünü görmek gerçekten çok güzel.

    Ayrıca İran ve Türkiye'den ödül alan sanatçıların çok olması yarışmamıza ayrı bir değer kattı. Dünyanın dört bir tarafına ödüllerin dağıldığını, yarışmamızın amacına, hedefine ulaştığını görmek sevindirici oldu. Eserlerin öne çıkan temalarında ise ne yazık ki hep birlikte üzüldüğümüz gibi insanların huzursuzluğu, savaşlar iç savaşlar, toplumların sıkıntıları eserlere yansıdığı gündeme geldi.

    Bunların yanı sıra insanların gündelik yaşamlarındaki olaylar, aklımızın küçük şeylere takıldığı, görmediğimiz büyük şeyler eserlere çok iyi şekilde yansıtıldı. Ama ağırlıklı olarak dünyanın sıkıntıları gündeme getirildi. Karikatürcüler bile artık 'gülecek halimizde kalmadı, bu şiddete acılara son verilsin, lütfen hep birlikte üzülüyoruz bu dünyayı toparlamak lazım' diyorlar, umarım bu mesajlar yerlerine gider. Daha güzel bir dünyada hep beraber oluruz."

    Yarışmada ödül alan karikatürlerin 6-14 Haziran tarihleri arasında Milta Marina A.Ş. bünyesindeki Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi'nde 18-26 Haziran tarihleir arasında sergileneceğini belirten Fetvacı, "31 yıldır büyük bir özveri ile sürdürdüğümüz yarışmaya bu yıl rekor sayıda sanatçı ve eser katıldı. Yarışmaya katılan sanatçıların ve eserlerin sayısı her geçen yıl artarken, dünyaca ünlü karikatür ustaları da bu eserleri çok zorlanarak değerlendirdi. Eserlerde finale kalan ve eserlerini gönderen tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

    Yarışmada ilk üç dereceye girenlere ödül olarak 8 bin, 5 bin ve 3 bin 500 ABD dolar verilecek. Yarışmanın ödülleri Eylül ayında düzenlenecek tören ile dağıtılacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow